KREĆE REKONSTRUCIJA TRGA NIKOLE PAŠIĆA! Evo da li će spomenik ostati na istom mestu i šta će biti sa ČUVENOM FONTANOM!
Foto: Filip Plavčić

KREĆE REKONSTRUCIJA TRGA NIKOLE PAŠIĆA! Evo da li će spomenik ostati na istom mestu i šta će biti sa ČUVENOM FONTANOM!

Beograd -

Trg Nikole Pašića nalazi se između Terazija, Bulevara kralja Aleksandra i ulice Dečanske, i najmlađi je beogradski trg - izgrađen je 1953. kada je na njemu postavljen vodoskok.

U prvoj polovini 19. veka ovde je bila pusta livada koju je presecao Carigradski drum. Taj deo druma postepeno se pretvarao u ulicu koja se najpre zvala Sokače kod "Zlatnog topa" (po istoimenoj kafani u blizini), a zatim Markova ulica.

Urbano i arhitektonsko formiranje trga otpočelo je posle Drugog svetskog rata, kada su porušene stare zgrade, premeštena tramvajska okretnica, izgrađen vodoskok, uklonjene ograde ispred bivše dvorske bašte i Narodne skupštine, i podignut veliki broj zgrada, među njima Dom sindikata, zgrada Gradske uprave, Investiciona banka. Ovaj trg je dugo nosio ime Trg Marksa i Engelsa.

Na Trgu je 1998. podignut spomenik Nikoli Pašiću.

Sada su se gradske vlasti odlučile da urade rekonstrukciju Trga koja bi trebalo da počne krajem leta. Dozvola je izdata, projekat za izvođenje je pri kraju, novac u budžetu od 400 miliona dinara za ovu godinu je obezbeđen i ostaje samo da se raspiše tender za izbor izvođača radova.

Trg Nikole Pašića
foto: Promo

A šta će se između ostalog raditi:

Ploče će biti od kamena crvenkaste boje

Žardinijere po obodu ostaju manje-više iste samo u modernijem dizajnu

Drveće neće biti posečeno

Postavljaju se nova rasveta i klupe

Spomenik Nikoli Pašiću ostaje na istoj poziciji

Fontana će biti preoblikovana po uzoru na originalnu od pre gotovo šest i po decenija

Kad smo kod fontane trebalo bi napomenuti da će kada bude rekonstruisana voda izbijati u mlazevima iz trotoara i formirati samo plitko "vodeno ogledalo".

Zanimljio je to da će u periodima godine kada fontana ne radi, "kroz nju" pešaci normalno hodati, i tu će moći da se organizuju sezonske manifestacije po kojima je ovaj prostor inače poznat. Prema zamisli autora i objašnjenima nadležnih urbanističkih vlasti, voda će tako biti dostupnija sugrađanima, jer će ljudi moći da priđi bliže "bez bojazni da se okliznu".

A šta kažu oni koji čije je idejno rešenje za rekonstrukciju Trga Nikole Pašića pobedilo na konkursu.

Napominju da su birali kamen porfir u crvenkastom tonu kakav je nekada bio na trgu i koji je čvrst kao i granit, tako da može da izdrži opterećenje kada vozila hitnih službi budu prolazila tim prostorom. Njih stave je da bi bilo dobro da se spomenik pomeri bočno, ali, kako su istakli, o tome će odlučivati gradska Komisija za imenovanje trgova i ulica. Ističu da je postolje spomenika prilično oštećeno i da bi trebalo da se obnovi.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track