RENOVIRANA NEKADAŠNJA ČUVENA ZGRADA KLUZA: Sada izgleda ovako a tu je direktor bio i tata poznatog TV voditelja (FOTO)
Foto: Youtube Printscreen

Ko tuda nije dugo prolazio, iznenadiće se

RENOVIRANA NEKADAŠNJA ČUVENA ZGRADA KLUZA: Sada izgleda ovako a tu je direktor bio i tata poznatog TV voditelja (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - Nekadašnja čuvena zgrada Robne kuće Kluz na uglu Masarikove i Resavske renovirana je i sada izgleda osveženo.

U nekadašnjoj lepotici u kojoj je decenijama u Jugoslaviji poslovala i prestižna robna kuća, neko vreme održavana je i Noć nauke.

Sada ta zgrada ima novo ruho a Beograđani su počeli da objavljuju fotografije i na društvenim mrežama.

Kluz, zgrada
foto: Facebook Printscreen/Moj Beograd dušu ima

Krasi je drugi najveći kristalni luster u Evropi visok 9 metara i težak 2 tone. Reč je o čudu od lustera, koji se nalazi u velelepnoj zgradi nekadašnje oficirske zadruge, drugom najvećem kristalnom u Evropi.

Prvi je u jednom luskuznom hotelu u Nici, a nije poznato da se ijedan sličan nalazi u ostatku sveta. Ovo luksuzno zdanje izgrađeno je 1908. i u prvi mah je bila robna kuća za oficire kraljevske vojske i njihove porodice.

Kluz, luster, kristalni luster, Robna kuća Kluz
foto: Printscreen/Youtube

Posle Drugog svetskog rata, u socijalističkoj Jugoslaviji, takođe je bila robna kuća.

Stariji Beograđani se sećaju da je baš u toj zgradi, podno Beograđanke i prekoputa SKC, bila i jedna od najluksuznijih robnih kuća - Kluz.

Kad je devedesetih sve počelo da se urušava i propada, propale su i brojne robne kuće širom Srbije kojih se mnogi sećaju kao jednog od omiljenijih mesta iz ranog detinjstva.

Tu su, kao i u RK Beograd, bila carstva igračaka, malih crvenih limuzina na pedale, tricikala, bicikala, trotineta, ogromnih lutaka iz Trsta u balskim haljinama koje su krasile svaku gostinsku sobu u selima širom Srbije...

Jedna od takvih robnih kuća, doduše mnogo luksuznija i za odrasle, bila je Kluz, koja je otvorena 1968. godine u zgradi koja je iznutra podsećala na dvorac.

U njenom centru nalazi se najveći kristalni luster u Evropi, kakvog nema nigde drugde nego baš kod nas, u centru Beograda.

Na te detalje mnoge je prošle godine podsetio TV voditelj i reporter Filip Maksimović koji je otkrio da mu je ta zgrada jedna od najlepših uspomena iz detinjstva.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube

Podatak o lusteru mu je poznat jer je njegov tata, kako je tada rekao, bio tu direktor desetak godina pa je bukvalno odrastao pod tim lusterom i u toj zgradi.

Filip Maksimović
foto: Youtube Printscreen

Činjenica da je dominirao čitavom sredinom zgrade - od plafona do prizemlja, za svakog kupca bio je impresivan, ceo hol bleštao je od njegove svetlosti i nije bilo šanse da uđete a da na trenutak ne zastanete da ga pogledate sa divljenjem.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja