"ŠTA SAM NAŠLA KAD SAM OTVORILA!" Beograđanka muči muke sa klimom, pa rešila da uzme stvar u svoje ruke: ŠOKIRALA SE (FOTO)
Foto: Shutterstock

saveti za održavanje uređaja

"ŠTA SAM NAŠLA KAD SAM OTVORILA!" Beograđanka muči muke sa klimom, pa rešila da uzme stvar u svoje ruke: ŠOKIRALA SE (FOTO)

Beograd -

Kako bi klima-uređaj radio što bolje, efikasnije i duže između ostalog potrebno je redovno čistiti filtere i uraditi godišnji servis.

Na populanoj beogradskoj Instagram stranici prošle nedelje se pojavila objava Beograđanke koja tvrdi da je kupila inverter klimu, ali da je nakon godinu dana korišćenja počela da hladi prostoriju, a ne da greje.

- Pozdrav, treba mi jedna informacija. Naime, kupila sam inverter klimu prošle godine. Prošle zime je radila normalno, bila sam zadovoljna, međutim, ove godine je počela odjednom da duva leden vazduh. Svakog dana sve više i duže. Po par sati ona duva hladan vazduh. Šaljem vam snimak kao dokaz šta sam našla unutra kad sam otvorila. Kontaktirala sam firmu da bi mi oni rekli da je to normalno... Da li je neko imao iskustva sa njihovom klimom i šta dalje mogu da radim s obzirom da sam klimu kupila kako bih grejala - navodi se u objavi.

1 / 2 Foto: Printskrin/Instagram

Međutim, kako bi maksimalno služio i optimalno hladio, klimatizacijski uređaj potrebno je održavati i paziti na određena pravila u njegovom radu. Ovo su neki od ključnih saveta za efikasniji rad klime.

Menjajte ili čistite filtere na klima-uređaju

klima, klima uređaj, popravka klime, servis klime, čišćenje klime
foto: Shutterstock

Filtere na klima uređaju treba menjati ili čistiti jednom godišnje. Zbog neočišćenih filtera vazduh će slabije cirkulisati, a klima uređaj može i da se pokvari. Osim toga, zbog prljavih filtera možete dobiti i veći račun za struju, a taj propust skratiće i vek trajanja uređaja.

Radite godišnji servis klima-uređaja

Jednom godišnje očistite klima uređaj, a taj posao možete da obavite sami pomoću video uputstva koje ćete pronaći na internetu ili ga možete prepustiti profesionalcima. Godišnje održavanje klima uređaja potrebno je kako bi sistem za rashlađivanje radio maksimalno učinkovito.

Bonus video:

02:40

POGREŠNO KORIŠĆENJE KLIMA UREĐAJA IZAZIVA BOLESTI I INFEKCIJE! Stručnjaci savetuju na koji načn upotrenljavati rashladne uređaje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja