ŠAPIĆ SVEČANO URUČIO LAUREATIMA NAGRADU GRADA BEOGRADA ZA 2023: U Starom dvoru zahvalio im se na velikom doprinosu prestonici
Foto: Beoinfo

dodela nagrada

ŠAPIĆ SVEČANO URUČIO LAUREATIMA NAGRADU GRADA BEOGRADA ZA 2023: U Starom dvoru zahvalio im se na velikom doprinosu prestonici

Beograd -

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić uručio je danas laureatima na svečanosti u Starom dvoru „Nagradu grada Beograda – Despot Stefan Lazarević”, Nagradu grada Beograda za stvaralaštvo mladih i Nagradu „Svetislav Stojanović” za 2023. godinu, poželeo im puno sreće i zahvalio na svemu što su učinili za svoj grad.

- Čestitam našim laureatima. Veliko mi je zadovoljstvo što sam u prilici da u ime našeg lepog grada, ovom nagradom najboljima ukažemo veliko poštovanje. Svima vama koji ste dobili nagradu želim da vam ona bude podstrek za mnoge druge stvari, lepe i korisne, koje ćete uraditi u životu. Još jednom vam od srca čestitam i želim sve najbolje - rekao je Šapić.

U ime nagrađenih obratio se i zahvalio Branko Anđić, dobitnik nagrade za književnost i zahvalio svima na dodeli izuzetnog priznanja koje nosi ime Despota Stefana Lazarevića.

Aleksandar Šapić
foto: Beoinfo

- Visoki Stefan i Beograd su dva simbola spojena u imenu nagrade koji najbolje oličavaju težnju napretku i vrednostima kojima se priklanjaju naši pregaoci umetničke, naučne, privredne, društvene i druge delatnosti, a koji danas primaju ovo ugledno priznanje - rekao je Anđić i dodao da mu je veoma drago što je dobio nagradu koja nosi ime tvorca Resavske škole i autora „Slovo ljubve”.

Nagrada grada Beograda dodeljuje se u okviru manifestacije „Dani Beograda” zaslužnim pojedincima koji su svojim radom i delima u prethodnoj godini izuzetno unapredili kulturni, naučni, privredni i sportski život u našem gradu.

Nagrada u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva pripala je Branku Anđiću, za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo Darku Lungulovom, za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Đorđu Aralici, a za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo Vladimiru Miloševiću, Uni Stanić i Nemanji Stankoviću, članovima klavirskog trija „Corda”.

Aleksandar Šapić
foto: Beoinfo

Nagrada za društvene i humanističke nauke pripala je dr Ireni Šentevskoj, za prirodne i tehničke nauke prof. dr Slobodanu Vujiću, a za pronalazaštvo dobitnici su prof. dr Dušan Mijin, dr Milica Svetozarević Arsović, prof. dr Zorica Кnežević Jugović, dr Ana Dajić, dr Marina Mihajlović i dr Mića Jovanović, Tehnološko- metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu. Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine laureati su prof. dr Radica Stepanović Petrović, prof. dr Miroslav Savić, prof. dr Maja Tomić i prof. dr Aleksandra Novaković, dok je za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine nagrađen prof. dr Pavle Gregorić.

U oblasti arhitekture i urbanizma nagradu je poneo Dejan Miljković, za poljoprivredu Porodično poljoprivredno gazdinstvo Darka Zdjelara iz Ugrinovaca, opština Zemun, a za novinarstvo Кruna Una Mitrović.

Aleksandar Šapić
foto: Beoinfo

Nagrada grada Beograda za sport pripala je košarkašu Bogdanu Bogdanoviću, a za zaštitu životne sredine Nikoli Srzentiću i Neveni Nekić, članovima udruženja Regionalni centar za mlade talente „Nikola Tesla”.

Za dugogodišnji rad i trajni doprinos razvoju Beograda nagrada je pripala Draganu Mariću, dok je specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd dobio Jovan Maljoković.

Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih za 2023. godinu za oblast umetnosti pripala je Ani Šević, a za oblast nauke Milanu Mirčiću. Dobitnik Nagrade grada Beograda „Svetislav Stojanović” za pojedinca je Nikola Valdevit, a za vatrogasnu jedinicu – Vatrogasno-spasilačka četa „Кošutnjak”.

Aleksandar Šapić
foto: Beoinfo

U oblastima „pozorišno stvaralaštvo” i „herojsko delo” nije bilo predloženih kandidata, a nije dodeljena ni nagrada za oblast obrazovanja.

Ovoj svečanosti prisustvovali su predstavnici Grada Beograda i istaknuti predstavnici javnog i kulturnog života Beograda i Srbije.

1 / 8 Foto: Beoinfo

kurir.rs/gradonačelnik.beograd.rs/Prenela: T. B.

Bonus video:

20:30

ALEKSANDAR ŠAPIĆ NA KURIR TELEVIZIJI: Sve što sam najavio ili je urađeno ili je u toku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track