SPEKTAKL IZNAD PEŠTERA - PVO, MIGOVI, ORLOVI, HELIKOPTERI DEMONSTRIRALI SILU: Pogledajte moćnu avijaciju Vojske Srbije (VIDEO)
Foto: Petar Aleksić

SPEKTAKL IZNAD PEŠTERA - PVO, MIGOVI, ORLOVI, HELIKOPTERI DEMONSTRIRALI SILU: Pogledajte moćnu avijaciju Vojske Srbije (VIDEO)

Politika -

Na privremenom poligonu "Pešter" održana je združena taktička vežba sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Vihor 2024", a istoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva, vežba ''Vihor 2024'' jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje Vojska Srbije izvodi.

Na vežbi su učestvovala kopnena i vazduhoplovna komponenta naše vojske i specijalne snage.

Na početku vežbe, brigadni general Siniša Stašević, komandant Druge brigade Kopnene vojske, rekao je da se vežba izvodi po temi izvođenja napadne operacije. Vežbu je potom izvela Druga brigada kopnene vojske, ojačana delom jedinica Vojske Srbije.

1 / 20 Foto: Printscreen/RTS

U vežbu su potom uključeni i sistemi PVO, uključujući FK-3, kao i modernizovani radar "žirafa". Sistem "pasars" dejstvuje po neprijateljskim dronovima.

Na vežbi je prikazano i kako jedinice vojne policije specijalne namene zbog obezbeđenja nesmetanog uvođenja sopstvenih snaga u zonu operacije, blokiraju naseljeno mesto.

Vihor 2024, vojna vežba
foto: Printscreen/RTS

Sledeće što se moglo videti je kako bespilotna letelica "komarac" samoubica pogađa cilj. Potom su dejstvovali snajperski timovi uz upotrebu sistema za upravljanje vatrom

Vihor 2024, vojna vežba
foto: Printscreen/RTS

Za uništenje su bile angažovane snage za specijalne operacije, uključujući helikoptere Mi-17 i Mi-35.

Artiljerijsku podršku pružile su i baterije samohodnih haubica "nora" i "gvozdika", i lanseri raketa "oganj m-17" i "tamnava".

Smohodna haubica kalibra 155 milimetara "perun" pogodila je cilj prvom raketom, a dim se vidi od dejstvovanja. "Perun" je pogodio i drugi cilj, dok je istovremeno dron "komarac", takođe, ostvario svoj pogodak.

00:16

Kopnena komponenta Vojske Srbije

Laki helikopter "gama", koji je namenjen za protivoklopnu borbu, neutralisao je sa pet raketa sva borbena vozila neprijatelja.

00:22

Velika vojna vežba je u toku

Dva tenkovska voda T-72M izvela su vatreno dejstvo na velikim daljinama iz reona dobrog brda. Borbena pešadija izašla je na položaje, a modernizovana borbena vozila pešadije imala su značajno unapređen nivo balističke zaštite.

1 / 12 Foto: Printscreen/RTS

Posle uvođenja u napad snaga drugog borbenog ešalona, koji je prošao kroz raspored prvog, nastupila je i kolona rezerve.

Podržana je tenkovskim vodom, koji dejstvuje po ciljevima na velikim daljinama.

00:36

Tenkovske jedinice Vojske Srbije

Posle preleta teretnog aviona, dat je signal za završetak združene taktičke vežbe "Vihor 2024".

Po završetku vežbe usledio je i aplauz. Zbog loših vremenskih uslova nije bio moguć desant padobranaca.

Bonus video:

00:11

Taktička vojna vežba na na Privremenom poligonu Pešter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track