MERE KOJE VRAĆAJU UGLED ZAPOSLENIMA U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA: Vaspitači danas imaju daleko bolji materijalni status
Foto: Shutterstock

MERE KOJE VRAĆAJU UGLED ZAPOSLENIMA U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA: Vaspitači danas imaju daleko bolji materijalni status

Beograd -

Pored toga što je Grad obezbedio da državni vrtići budu besplatni za svu decu, a za one mališane koji idu u privatni vrtić uplaćuje subvencije, i tako doprineo porodičnom budžetu, i status zaposlenih u predškolskim ustanovama u Beogradu se tokom poslednjih meseci značajno poboljšao.

Naime, od septembra prošle godine do sada, zaposleni u beogradskim vrtićima su u dva navrata dobili povećanje zarada, pa od januara vaspitači imaju plate oko 100.000 dinara.

vrtić, deca, obdanište
foto: Shutterstock

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić je u septembru prošle godine rekao da je na sednici Skupštine grada tada usvojena najvažnija odluka - rebalans budžeta, zahvaljujući kojoj će biti obezbeđena dodatna sredstva za povećanje osnovica za plate zaposlenih u predškolskim ustanovama.

Kako je Šapić precizirao, Grad je do tada povećavao republičku osnovicu za šest odsto, a sada će povećati za još deset procenata.

Veće plate za 9.000 zaposlenih

Oko 9.000 zaposlenih u predškolskim ustanovama na teritoriji Beograda, zahvaljujući usvojenom rebalansu budžeta dobilo je povećanje osnovice plate u septembru prošle godine.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić je istakao da se to povećanje posebno odnosi na pomoćno osoblje, spremačice, čistačice, kuvarice, kurire i administrativno osoblje, kojima su plate bile izuzetno niske.

- Na republičku osnovicu za plate u predškolskim ustanovama Grad Beograd će dodati još šesnaest odsto. S obzirom na to za će Republika podići taj iznos za još pet odsto u septembru, a ima najava da će od januara (2024) podići za još deset odsto, kada se sve sabere vaspitačica bi od sadašnjih sedamdeset hiljada mogla da prima blizu sto hiljada dinara, što će biti značajno povećanje zahvaljujući Gradu i Vladi Srbije. Ovo je po meni najvažnija predložena odluka. Takođe, povećavamo i solidarnu pomoć za zaposlene u ovoj oblasti, tako da će umesto 25 hiljada ona iznositi 40 hiljada, koliko imaju i svi zaposleni u javnim komunalnim preduzećima - rekao je tom prilikom Šapić.

Kako je istaknuto, želja gradskih vlasti bila je da vrate ugled i dostojanstvo koje su vaspitači, učitelji, nastavnici, profesori nekada imali, koje zaslužuju, ali se to vremenom, u društvu, iz različitih razloga izgubilo.

- Od starta mandata najvažnija su nam deca i unapređivanje obrazovnog sistema, od predškolstva nadalje, koliko je u domenu i nadležnosti grada Beograda - isticano je u više navrata.

Pogledajte video u kom predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić govori o socijalnim merama u protekle dve godine tokom koje je obezbeđeno više od 120 miliona evra za ovu namenu.

Takva politika je potkrepljena i konkretnim delima - svim beogradskim đacima gradska uprava je kupila udžbenike, boravak mališana u državnim predškolskim ustanovama u glavnom gradu, kao i značajan deo računa za privatne vrtiće umesto iz porodičnog novčanika plaća se iz gradske kase, besplatan je engleski za sve predškolce, a rebalans prestoničkog budžeta otišao je u korist značajnog poboljšanja materijalnog statusa zaposlenih u vrtićima.

Najponosniji na značajne odluke iz oblasti socijalne politike

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić je, odgovarajući na pitanje na koju je odluku najponosniji otkako je na celu Beograda rekao da je ponosan na sve značajne odluke iz oblasti socijalne politike.

- Pronašli smo u budžetu za tu namenu više od 100 miliona evra iako je budžet manji u odnosu na prošlogodišnji zbog inflacije koja je sve pogodila. Za socijalne mere sam se uvek zalagao, jer smatram da je pre svega najvažnija briga o ljudima. Iskoristio sam svoje iskustvo iz lokalne samouprave i sproveo sam ozbiljnu socijalnu politiku, kakvu sam vodio i dok sam bio na celu najmnogoljudnije opštine u Srbiji. Počeli smo sa novogodišnjim vaučerima koji su građanima važni u decembru ili januaru, kada su nagomilani troškovi jedne porodice. To sam radio i pre dve godine na Novom Beogradu, pa su govorili da je to "ad hok" projekat zbog izbora. Istu priču ponavljali su iz godine u godinu, a mi opet i opet delili vaučere - istakao je Šapić:

- Ukinuli smo plaćanje za bilo koju uslugu socijalne zaštite, kao i liste čekanja. U trenutku kada sve poskupljuje, pojeftinili smo javni prevoz, i to duplo u toku velike borbe sa privatnicima. Uveli smo besplatni prevoz prvi put za srednjoškolce i penzionere, kao i besplatan noćni prevoz. Tokom leta smo građanima obezbedili besplatne bazene i podelili oko 200.000 karata. Doneli smo odluku o povećanju plata vaspitačicama i svima koji rade sa našom decom u predškolskim ustanovama. Sproveli smo i odluku o besplatnim udžbenicima i vrtićima. Svi predškolci imaju besplatne časove engleskog jezika. U toku je nabavka prečišćivača vazduha za sve prostorije u kojima borave deca u svim vrtićima, osnovnim i srednjim školama. To su najozbiljnije socijalne mere u proteklih nekoliko decenija.

Prvi put prošle godine za oko 9.000 zaposlenih u predškolstvu u svim opštinama obezbeđeni su i preventivni zdravstveni sistematski pregledi o trošku grada.

U planu je i da sve predškolske ustanove dobiju novo vozilo za prevoz hrane, a svi zaposleni u vrtićima Beograda imaće novu radnu odeću i obuću.

Kurir/gradonacelnik.beograd.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track