BEOGRAD MEĐU NAJBEZBEDNIJIM GRADOVIMA PREMA OCENI STRANIH TURISTA! Životić: Kosmopolitski duh i dobre odluke obezbedile miran grad
Foto: Kurir televizija

BEOGRAD MEĐU NAJBEZBEDNIJIM GRADOVIMA PREMA OCENI STRANIH TURISTA! Životić: Kosmopolitski duh i dobre odluke obezbedile miran grad

Beograd -

Prema javno dostupnim rezultatima aplikacije koju koriste pripadnice lepšeg pola koje putuju po svetu travelladies.app, Beograd zauzima visoko mesto po bezbednosti sa ocenom 4,5/5 što je znatno iznad proseka glavnih gradova Evrope i sveta.

Kada tome dodamo i podatke sa Google pretraživača koji doslovce kažu da je Beograd jedan od najbezbednijih gradova Evrope, ali i brojne snimke sa društvenih mreža u kojima strani građani govore o tome kako se prijatno osećaju u prestonici, ne treba da nas čudi veliko interesovanje stranih turista za naš glavni grad.

Profesor bezbednosti sa Instituta za bezbednost FIM Ilija Životić navodi da je pozitivno mišljenje stranaca, kada je reč o bezbednosti u Beogradu od velikog značaja za rejting naše prestonice.

1 / 3 Foto: Printscreen

- Za taj osećaj bezbednosti među stranim turistima glavnu zaslugu snose građani Beograda koji su razvili kosmopolitski duh i od Beograda napravili metropolu u kojoj nije bitno koje ste vere, nacije ili odakle dolazite, već Beograđani svakoga dočekaju raširenih ruku i sa punim gostoprimstvom. To se najbolje vidi ovih dana tokom Dana porodice u organizaciji Gradske Uprave koja se i postarala da svaki ćošak šireg gradskog jezgra bude adekvatno osvetljen što samo po sebi diže nivo bezbednosti. Ali da bi se stranci osećali bezbedno potrebno ie i da se naši građani tako osećaju i da im kao domaćini prenesu deo tog osećaja - poručuje Životić i podvlači da je taj status postignut uspešnom reformom nekadašnje komunalne milicije u jednu savremenu gradsku instituciju.

Prof. Ilija Životić
Prof. Ilija Životić foto: Privatna Arhiva

"Službu javnog reda tj. Beli koja se stara ne samo o primeni zakona već i o tome da građani budu upoznati sa njihovim mogućnostima u okviru istih, a koju je sada možemo slobodno reći opravdano inicirao gradonačelnik Aleksandar Šapić. Ta reforma je drastično promenila odnos građana prema gradskoj upravi ali i samom Gradu uopšte.Naravno, osećaju bezbednosti doprinelo je i to što zahvaljujući angažovanju MUP Srbije broj krivičnih dela u Beogradu je u opadanju poslednjih godina a procenat rasvetljenih je u značajnom porastu - objašnjava dr Životić.

Kurir,rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track