Novi Beograd bogatiji za šest česama

Novi Beograd bogatiji za šest česama

Beograd -
Savremene česme postavljene su u ulicama Ivana Ribara, Nehruovoj, Gandijevoj i Omladinskih brigada, kao i u parkićima u blokovima 62 i 63

BEOGRAD - Novi Beograd dobio je šest novih česama kao rezultat inicijative građana i saradnje Gradske uprave, opštine i javnih preduzeća.

Savremene česme postavljene su u ulicama Ivana Ribara, Nehruovoj, Gandijevoj i Omladinskih brigada, kao i u parkićima u blokovima 62 i 63. Prema rečima direktorke Uprave za vode Jovane Antić, ovo je primer da se zajedničkim radom i odličnom saradnjom mogu postići veoma dobri rezultati.

– Uprava za vode, pored komunalnih poslova koji su manje atraktivni, ali i te kako važni, potrudila se i da gradu podari lepši izgled. Ponosni smo što Beograd danas ima 36 fontana i 124 česme. Naročito je važno što su građani sami podneli incijative, kao što je to bio slučaj u Novom Beogradu, na Čukaričkoj padini i Julinom brdu. Trudićemo se da u narednoj sezoni sagradimo nove česme i u drugim delovima Beograda, a kako će one izgledati, utvrdiće se novim javnim konkursom. Želja nam je da se u čitav posao uključi što više Beograđana, posebno talentovanih arhitekata i dizajnera – kazala je Jovana Antić.

Mirjana Ilić, arhitekta i projektant česme „Ušće”, istakla je da je ideja za formu objekta potekla od izgleda ušća Save u Dunav, te da Beograđane treba da podseća na sav značaj tog mesta, naročito sa istorijskog i geografskog aspekta. Takođe, posetioce grada česma može da uputi na ovaj simbol Beograda, koji se vidi na svim mapama i geografskim kartama. Funkcija česme projektovana je tako da pristup imaju i osobe sa posebnim potrebama i deca, a ima i poseban deo gde mogu da se osveže životinje.

Zamenik predsednika opštine Novi Beograd Nemanja Cabunac kazao je da će se u narednom periodu zajedničkim angažmanom definisati i ostale potrebe i inicijative građana, kako bi se krenulo u njihovu realizaciju. Da im sve ovo znači, potvrdili su i sami građani.

„Važno nam je, naročito kad su vrućine. Deca, ali i mi stariji možemo da se osvežimo i operemo ruke i zato nove česme moraju da se sačuvaju”, kazala je Novobeograđanka Nada Ljiljak.

Danijela Drobnjak, u ime novobeogradskih vrtića, podsetila je da je čitav prostor veoma značajan za realizaciju bogatih sadržaja, naročito sportskih i ekoloških, u kojima učestvuju mališani. Deca su danas pisala eko-poruke, koje su podelila prolaznicima, kako bi im poručila da čuvaju životnu sredinu.

„Česma služi da pijemo vodu i peremo ruke i zato treba da se čuva”, kazala je šestogodišnja Emilija Cakić, jedna od brojne dece iz vrtića „Srna”, „Zvončić” i „Sunce”, koji su danas „patrolirali” na Savskom keju.

Grad Beograd, posredstvom Sekretarijata za komunalne i stambene poslove – Uprave za vodu, u poslednje četiri godine duplirao je broj renoviranih i novoizgrađenih česama, fontana i parkova, gradeći ih po najvišim svetskim standardima i u svim delovima grada. Osam česama, za koje je odlučeno da će biti izgrađene ove godine, urađeno je po rešenjima tri prvoplasirana rada s konkursa, a pored Mirjane, prihvaćena su i rešenja autora Miloša Milivojevića i Srđana Prcovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track