Interventna kardiologija na usluzi 24 časa dnevno

KBC Zvezdara

Interventna kardiologija na usluzi 24 časa dnevno

Beograd -
Uključivanje Odeljenja interventne kardiologije KBC „Zvezdara”, pored KBC „Zemun” i KBC „Bežanijska kosa”, u neprekidna dežurstva, doprinosi smanjenju čekanja pacijenata na adekvatnu dijagnostiku i terapiju

BEOGRAD - Pacijenti koji imaju komplikacije zbog srčanih smetnji i oboljenja od ove nedelje kompletno zbrinjavanje i pomoć mogu da dobiju i u KBC „Zvezdara” i to 24 časa dnevno.

Naime, nakon što je Grad Beograd obezbedio novac za kupovinu neophodne opreme za izvođenje složenih lekarskih intervencija, koronarografija i ugrađivanje stentova i pejsmejkera biće neprekidno obavljani i na Odeljenju intenrventne kardiologije KBC „Zvezdara”, čime su prošireni kapaciteti zdravstvene zaštite građana u Beogradu.

– Opremanjem Odeljenja interventne kardiologije KBC „Zvezdara” za prijem pacijenata neprekidno 24 časa značajno se poboljšavaju uslovi za korišćenje urgentne kardiološke zdravstvene zaštite za građane, ističe zamenik gradskog sekretara za zdravstvo dr Aleksandar Stefoski, ističući da se nterventna kardiologija koristi u lečenju jednog broja bolesti srca i velikih krvnih sudova, a njena prednost u odnosu na standardne hirurške metode je u tome što su manje agresivne i bezbolne.

– Uključivanje Odeljenja interventne kardiologije KBC „Zvezdara”, pored KBC „Zemun” i KBC „Bežanijska kosa”, u neprekidna dežurstva, doprinosi smanjenju čekanja pacijenata na adekvatnu dijagnostiku i terapiju, što je od presudnog značaja u lečenju pacijenata sa infarktom i nestabilnom anginom pektoris, kaže dr Stefoski.

Načelnica ovog odeljenja dr Aleksandra Ranđelović ističe da su lekari obučeni za hitna stanja u koronarnoj jedinici i interventnoj kardiologiji, kao najtežem delu posla, kao i da ovaj posao rade najobučeniji i najspremniji doktori, te da su novi uslovi od značaja i za lekare i za pacijente.

Dr Aleksandar Davidović objašnjava da se Angio sala u kojoj se izvode zahvati, prethodnih godina nalazila u jednoj, a stacionar u drugoj zgradi, pa je transport pacijenata posle intervencije bio veliki problem, naročito kada je vreme loše.

– Sada se angio sala nalazi neposredno uz stacionarni deo, što uveliko olakšava rad lekara, a pacijentima pruža veći komfor i kvalitetniju zdravstvenu uslugu, naglašava dr Davidović.

Dok se u stacionaru oporavlja od upravo izvedene koronarografije, Dragana Jelić iz Dragačeva kaže da su uslovi za boravak na ovom odeljenju izvanredni.

– Kada već morate da ležite u bolnici, svakako je mnogo prijatnije da ste u novim, lepo uređenim prostorijama. Oseća se da je i lekarima drago što imaju bolje uslove za rad i da su raspoloženiji što je pacijentima veoma važno– kaže Dragana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track