Priče Doroti Parker u Stupici

Premijera

Priče Doroti Parker u Stupici

Beograd -
Dela američke spisateljice nisu dosad izvođena na scenama srpskih pozorišta ali ni pozorišta u regionu

BEOGRAD - Predstava reditelja Marka Manojlovića "Samo neka bude lepo", nastala na osnovu priča Doroti Parker, premijerno će biti izvedena u sredu, 24. oktobra na sceni Teatra "Bojan Stupica".

Vršilac dužnosti direktora Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković naglasila je da je to prva predstava koju je pomogla Fondacija JDP.

Umetnički direktor JDP-a Gorčin Stojanović rekao je da dela Doroti Parker nisu do sada izvođena na scenama srpskih pozorišta ali ni pozorišta u regionu."Publika će doživeti polifoniju pozorišnih postupaka, imaće utisak da kroz različite predele putuje vozom koji ima vagone prve i druge klase, kola za spavanje pa čak i poštanski vagon", kazao je Stojanović.

Reditelj Marko Manojlović podsetio je da je Doroti Parker najpoznatija po pesmama, dok su njene priče mnogo intimnije."Zajednička crta u tim pričama jeste trenutak u muško-ženskom odnosu koji Doroti Parker uspeva da prikaže na suptilan način, sa dosta humora i mudrosti", rekao je Manojlović.

Prema njegovim rečima, upravo je opisnost tog trenutka koja puno govori predstavljala najveći izazov sa kojim se suočio prilikom postavljanja predstave.

Glumica Milena Vasić kazala je da je istinitost trenutka u odnosu muškarca i žene ono što je najzanimljivije u predstavi dok je Nataša Šolak naglasila da glumci u predstavi ne iznose svoje stavove već njihov unutrašnji doživljaj muško-ženskog odnosa.

Doroti Parker (1893-1967), američka pesnikinja, spisateljica i satiričarka, poznata je po britkim i duhovitim tekstovima u kojima kritikuje gradsko društvo s početka 20. veka.Podržavanje borbe za ljudska prava i povezanost sa Komunističkom partijom doveli su je na ozloglašenu holivudsku crnu listu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track