Otvoren boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju

Čukarica

Otvoren boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju

Beograd -
Boravak je adaptiran i opremljen u Školi za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Sveti Sava” na Umci i prima do petnaestoro dece i mladih uzrasta od 7 do 27 godina, koji do sada nisu bili obuhvaćeni drugim vidovima socijalne zaštite

BEOGRAD - Celodnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju na Čukarici je zvanično počeo sa radom.

Boravak je adaptiran i opremljen u Školi za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Sveti Sava” na Umci i prima do petnaestoro dece i mladih uzrasta od 7 do 27 godina, koji do sada nisu bili obuhvaćeni drugim vidovima socijalne zaštite.

Usluge boravka istovremeno može da koristi i 150 dece iz škole „Sveti Sava”.

Boravak je počeo da prima prve korisnike u junu, kada su i roditelji i deca dobili podršku u procesu prilagođavanja na novo okruženje.

Deca i mladi sa smetnjama u razvoju podržavaju se u usvajanju praktičnih veština koje su neophodne za svakodnevni život, kako bi se omogućila njihova veća nezavisnost i podstakao njihov razvoj. Program realizuju psiholozi, defektolozi, fizioterapeuti, negovatelji i medicinsko i ostalo stručno osoblje.

Rad Celodnevnog boravka finansiraju Evropska unija i opština Čukarica, a aktivnosti u boravku sprovode opština i udruženje „Grupa 484”, u saradnji sa školom „Sveti Sava” i Gradskim centrom za socijalni rad u Beogradu, uz podršku Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda.

– Ovo je veliki korak za uključivanje dece sa smetnjama u razvoju u redovan obrazovni sistem, a realizuje se u školi karakterističnoj po tome što može da uključuje decu predškolskog uzrasta, osnovce i omladinu do 17 godina. To nije institucija socijalne zaštite, već pre svega obrazovno-vaspitna ustanova, a prednost ovakvog boravka je što je paralela celodnevnom boravku u redovnim školama Beograda i Srbije. Najveća vrednost projekta je što je održiv, to jest može potpuno da se uključi u redovne aktivnosti osnovnih, srednjih i specijalnih škola Beograda, a upravo tome je doprineo grad Beograd, rekla je gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić.

Predsednik opštine Čukarica Zoran Gajić istakao je da Evropska unija nije samo pomogla da petnaestoro dece sa smetnjama u razvoju tokom celog dana dobija negu i stručnu pažnju, već je rešila i životni problem petnaest porodica iz kojih ona potiču.

– Sada roditelji imaju vremena da privređuju dok su im deca u boravku i tako ekonomski poboljšaju svoj socijalni položaj. Opština Čukarica iskoristila je ovaj projekat i da se osposobi za konkurisanje za sredstva Evropske unije – naglasio je Gajić.

Ljiljana Aćimović ističe da je kod njene ćerke Milice i ostale dece posle svega nekoliko meseci došlo do vidljivih pomaka.

– I Milica i ja preporodile smo se otkad je ona u boravku. Ona je presrećna jer je u društvu, čak se i zaljubila. Stručni ljudi su svuda oko naše dece i neprestano im posvećuju pažnju, a programi se sprovode u skadu sa pojedinačnim potrebama. Sada po prvi put mogu da je ostavim drugima znajući da je sigurna i da se oseća dobro. Važno je i to što okruženje napokon prihvata našu decu – ističe Ljiljana.

Celodnevni boravak ima opremljenu senzornu sobu, a u radu se koristi didaktički materijal iz Montesori programa. Svakodnevno je organizovan prevoz korisnika školskim minibusom od kuće i nakon boravka. U vozilu se uvek pored dece nalaze roditelji, dvoje negovatelja i medicinska sestra. Usluge Celodnevnog boravka za sve korisnike su besplatne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja