Karim Rašid u Beogradu

Dizajn novog globalizma

Karim Rašid u Beogradu

Beograd -
Ja sam vaspitan i odrastao sam u analognom svetu, a u poslednjih 20 godina taj svet se pomerio ka digitalnom, kao i dizajn, rekao poznati svetski dizajner

BEOGRAD - Poznati svetski dizajner Karim Rašid gostuje u Beogradu gde će održati predavanje na temu ''Dizajn novog globalizma'' u Domu Sindikata.

Rašid, koji se više od 20 godina bavi dizajnom, je na današnjoj konferenciji za novinare pre predavanja rekao je da se svet dizajna promenio dosta u proteklih 20 godina.

''Ja sam vaspitan i odrastao sam u analognom svetu, a u poslednjih 20 godina taj svet se pomerio ka digitalnom, kao i dizajn'', primetio je Rašid.

Dizajn je ranije ''bio marginalna stvar, a sada postaje društvena i javna stvar. Drugi aspekt promene je aspekt robotike - danas se predmeti brže i jeftinije proizvode, a kvalitetniji su'', ocenio je Rašid, dok je kao treći aspekt, ovaj poznati dizajner naveo trodimenzionalni prostor.

''Ako pogledamo naše iskustvo ono je vezano za digitalne aparate, tako da se i naše društvo kreće ka digitalnim aparatima, i onda će u budućnosti čak i fizičkih stvari koje koristimo biti manje'', rekao je Rašid.

U razgovoru sa novinarima Rašid je rekao da je biti dizajner po njegovom mišljenju, mogućnost da podstaknemo svet da se pokrene da razmišlja na drugačiji način.

On je istakao da je po njegovom mišljenju dizajn saradnja, jer ako srušimo granice možemo ići unapred.

Rašid je naveo za primer flašu - rekavši da ako napravi flašu u 50 miliona primeraka on ''dodiruje'' isto toliko ljudi, tako da je dizajn sa jedne strane saradnja.

''Sa druge strane dizajn kada je vezan za arhitekturu je onda samo jedan objekat, jer ako napravim zgradu u Srbiji i Litvaniji to ima dosta veze sa uslovima mesta gde se ta zgrada pravi'', objasnio je Rašid.

Prema rečima Rašida, globalizacija je svuda i da se dešava u svim sferama života.

''Globalizacije nam se dešava u poslednjih 50 godina, razlika sada i onda je što danas mnogo ima ljudi koji su u biznisu i koji nešto proizvode'', objasnio je Rašid.

Na pitanje novinara šta za njega predstavlja umetnost, Rašid je rekao da više ne veruje u umetnost, jer ako se pogleda u prošlost umetnost je bila neka vrsta dokumentacije, a sad se sve može dokumentovati fotografijom.

Prema njegovom mišljenju postoji razlika između umetnosti i dizajna. Kada se bavim umetnošću ja sam sebičan, dok kada dizajniram moram da sarađujem sa mnogim kompanijama, rekao je Rašid koji je sarađivao sa brendovima kao što su - Svarovski, Samsung, Hjundai, Artemide.

Što se tiče njegovih proizvoda Rašid kaže da su oni univerzalni i da ih mogu koristiti i muškarci i žene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track