PANIKA: Mrtva lisica u Novom Sadu
Foto: Novine Novosadske

PANIKA: Mrtva lisica u Novom Sadu

Srbija -
Čim su nam sugrađani javili, veterinar i veterinarski tehničar izašli su na teren, doneli lisicu i uradili smo nalaz na besnilo koji je negativan - istakao direktor Pasterovog zavoda prof. dr Dušana Laloševića

NOVI SAD - Novosađani koji žive u okolini Jodne banje primetili su juče ujutru mrtvu lisicu na uglu Futoške i Ulice Vojvode Knićanina, kod Katoličkog groblja. Pošto ekipa "Čistoće" nije izašla na teren, intervenisali su veterinari Pasterovog zavoda, gde su nam rekli da je lisica testirana i da nije bila zaražena besnilom.

Prema rečima direktora Pasterovog zavoda prof. dr Dušana Laloševića u toku su analize na ostale opasne bolesti.

- Čim su nam sugrađani javili, veterinar i veterinarski tehničar izašli su na teren, doneli lisicu i uradili smo nalaz na besnilo koji je negativan. Nalaze na ostale agense koji se mogu preneti na ljude i pse još uvek čekamo - istakao je Lalošević.

Direktor Pasterovog zavoda naveo je da, iako je lisica pronađena u širem centru grada, što je neuobičajeno, možemo da očekujemo slične pojave u sve većem broju.

- Već dve godine traje program vakcinacije lisica protiv besnila, koji sprovodi Evropska unija, a u našoj zemlji koordinira ministarstvo poljoprivrede. U celoj Evropi gotovo da više nema besnila kod lisica, a i kod nas je sve manje slučajeva. Zbog toga je sve više lisica, budući da su ranije epidemije besnila desetkovale njihov broj kada god se namnože. Stoga je realno i da dolaze sve više u naseljena mesta - podvlači Lalošević, navodeći da se za te situacije moramo dobro pripremiti.

- Bez obzira na to što nema besnila, ima drugih bolesti koje lisice prenose, u prvom redu tu je ehinokokoza, koja je u slučaju lisica izuzetno opasna za ljude. Toga kod nas još uvek nema, ali u Mađarskoj su se pojavili prvi slučajevi kod ljudi, pa očekujemo da će stići i u Srbiju. Od te bolesti statistički umire mnogo više ljudi nego od besnila - upozorava Lalošević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track