Svetlana Zaharova u Beogradu kao Žizela
Foto: Rojters

Centar Sava

Svetlana Zaharova u Beogradu kao Žizela

Beograd -
Osećam da svaki moj dolazak ostavlja traga i da ima sve više poklonika baleta u Beogradu", rekla je najbolja balerina

BEOGRAD - Najbolja balerina sveta Svetlana Zaharova i prvak Boljšoj teatra Ruslan Skvorcov nastupaju u subotu 8. decembra u Velikoj dvorani Sava centra u Beogradu, u baletskoj predstavi "Žizela" kojom je pre 35 godina otvorena ta scena.Ona je rekla da će to biti njeno četvrto gostovanje u Beogradu i u Sava centru, gde je ranije nastupala sa igračima iz više svetskih baletskih ansambala na dva gala koncerta i u celovečernjoj predstavi "Karmen".

"Osećam da svaki moj dolazak, i barem se nadam da je to tako, ostavlja traga i da ima sve više poklonika baleta u Beogradu", rekla je Zaharova koja će posle Beograda nastupati u Moskvi u baletu "Labudovo jezero" i krajem decembra u Parizu u predstavi "Don Kihot".

Ona je rekla da je dosad igrala u pet ili šest verzija "Žizele" ali da se one razlikuju samo u detaljima i da je zajedno sa Ruslanom Skvorcovim spremna da se "prilagodi" ansamblu Narodnog pozorišta u Beogradu, sa kojim nastupaju u Sava centru.

Zaharova je rekla da je prvi put igrala Žizelu u 17. godini i da je to njena prva velika uloga, ali da je s godinama stekla životno i igračko iskustvo, tako da joj se čini da sve bolje i zanimljivije igra tu ulogu.Upitana da li je ta uloga teška za izvođenje, ona je rekla da je svesna da publiku zanima šta se dešava iza kulisa, ali da se ona trudi da to sakrije, jer gledaoci zapravo treba da uživaju u predstavi.Prvak Boljšoj teatra Ruslan Skvorcov rekao je da voli da radi sa Zaharovom koja je veliki profesionalac i umetnik, a kako je dodao, sa njom sarađuje na probama, dok na predstavi njih dvoje "proživljavaju" uloge.

"Mi ne volimo mnogo da govorimo, dođite, gledajte nas i sve ćete razumeti", poručio je Skvorcov kome će nastup na sceni Sava centra biti prvo gostovanje u Beogradu.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je da će to Ministarstvo nastaviti da podržava gostovanja i nastupe vrhunskih ruskih umetnika u Srbiji, jer smatra da umetnost treba da bude dostupna svima.On je podsetio da su balet u Beograd i Srbiju doneli upravo igrači i koreografi iz Rusije posle Oktobarske revolucije i Prvog svetskog rata.

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić rekao je da će gostovanje Zaharove, Skvorcova i dirigenta Pavela Kliničeva, biti događaj sezone za taj teatar, ali i za kulturnu scenu Beograda."Ponosni smo na koreografiju 'Žizele' koja je stara 65 godina i jedna je od najstarijih predstava u Narodnom pozorištu", rekao je Savić i dodao da je ta postavka istovetna onoj koja se igra u Boljšom teatru u Moskvi.

U predstavi "Žizela" po koreografiji Leonida Lavrovskog, pored Zaharove i Skvorcova u ulozi Hilariona nastupa Milan Rus i u ostalim ulogama baletski ansambl Narodnog pozorišta.Najbolja balerina sveta Svetlana Zaharova (1979) rođena je u Ukrajini, a školovala se u Školi za koreografiju u Kijevu i Akademiji "Vaganov" u Sankt Peterburgu.

Status prvakinje baleta Zaharova je stekla 1997. godine u Marinskom teatru, a od 2003. je primabalerina moskovskog Boljšoj teatra i nastupa na svim najznačajnijim svetskim baletskim scenama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track