Seki Sabljić Zalatni ćuran

Nagrada

Seki Sabljić Zalatni ćuran

Društvo -
Jelisaveta pripada glumačkoj eliti naše zemlje, osobenog komičarskog izraza, jednostavna, omiljena kod pozorišne, televizijske i filmske publike, rekao je predsednik Uprvanog odbora festivala Dani komedije

JAGODINA - Pozorišna, televizijska i filmska glumica Jelisaveta Seka Sabljić dobitnik je najvišeg priznanja 42. pozorišnog festivala "Dani komedije" u Jagodini "Zlatnog ćurana" za životno delo.Ovu odluku doneo je danas Upravni odbor (UO) festivala, a nagrada će biti uručena na Danima komedije, koji se po tradiciji održavaju od 20. do 27. marta naredne godine.

"Seka decenijama pripada glumačkoj eliti naše zemlje, osobenog komičarskog izraza, jednostavna, omiljena kod pozorišne, televizijske i filmske publike", rekao je na konferenciji za novinare predsednik Uprvanog odbora festivala Dobrica Milićević.

On je potsetio da je Sabljićeva dobitnik četiri "Ćurana" za glumu na Danima komedije, a prvi je dobila na prvom festivalu 1972. godine za ulogu Goce u "Razvojnom putu Bore Šnajderta" Aleksandra Popovića, Atelje 212 Beograd.Statuete je dobila i za ulogu Gine u "Ožalošćenoj porodica" Branislava Nušića, "Divne" u prestavi "Dr Šuster" Dušana Kovačevića i za ulogu "Majke Dare" u "Svinjskom ocu" Aleksandra Popovića."Zlatni ćuran" se sastoji od statuete ćurana, plakete i novčanog iznosa.

Ta nagrada je ustanovljena 2001. godine i do sada su je dobili: glumci: Miodrag Petrović - Čkalja, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Ljubomir Ubavkić - Pendula, Nikola Simić, Olivera Marković, Bora Todorović, Vlastimr Đuza Stojiljković, Petar Kralj, Milena Dravić.

Među dobitnicima su i režiser Dejan Mijač, koji je odbijo da je primi i pisci i pozorišni kritičari Muharem Pervić i Milosav Buca Mirković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track