Generalna proba Rebeke u Madlenijanumu
Foto: Madlenijanum

Madlenijanum

Generalna proba Rebeke u Madlenijanumu

Beograd -
Priča prati bogatog Engleza Maksa de Vintera i njegovu novu i mladu suprugu, kao i gospođu Denvers domaćicu zamka Menderli, koje sve progoni duh Maksove prve supruge, glamurozne i mistične Rebeke

BEOGRAD - Silvester Levai, mađarski kompozitor, rođen u Subotici, autor muzike i orkestracije za mjuzikl "Rebeka", prisustvovaće u subotu generalnoj probi u pozorištu Madlenijanum u Beogradu, uoči premijere narednog dana.

Ekipa umetnika okupljena oko reditelja Nebojše Bradića i dirigenta Đorđa Stankovića predstaviće domaćoj publici tu kompleksnu priču kojom se postavljaju novi standardi u muzičkom teatru u Srbiji.Prema rečima dirigenta Stankovića, veliki doprinos mjuziklu dao je i dolazak Levaia na probe u Madlenijanum i njegove sugestije ekipi.

"Izvođenje mjuzikla na srpskom omogućilo je njegovu dublju interpretaciju, to je projekat koji predstavlja ozbiljan iskorak ka postavljanju visokih standarda", kazao je on.

Levai je u Subotici sa osam godina počeo da stiče muzičko obrazovanje, kojim je sedam godina kasnije dokazao svoj neosporni talenat, osvajanjem prve nagrade za najbolju kompoziciju. Vrtoglavi muzički uspon Levaija vezuje se za minhensku muzičku scenu sedamdesetih i početke višedecenijske saradnje sa Mihaelom Kunceom.

Sa studijskom grupom Silver Convention, čiji su i osnivači, probijaju evropske granice. Za pesmu "Fly Robin Fly", grupa je dobila Gremi nagradu 1976, i upisuje se u muzičku istoriju, kao prva nemačka kompozicija koja je zauzela vodeću poziciju na američkim top listama.

Mjuzikl "Rebeka" inspirisan je romanom Dafni di Morije, a Alfred Hičkok je 1940. snimio film na osnovu knjige, u kojem su glavne uloge igrali Lorens Olivije i Džoan Fontejn.

Priča prati bogatog Engleza Maksa de Vintera i njegovu novu i mladu suprugu, kao i gospođu Denvers domaćicu zamka Menderli, koje sve progoni duh Maksove prve supruge, glamurozne i mistične Rebeke.

U beogradskoj izvedbi uloge tumače glumci Ivan Bosiljčić, Katarina Gojković, Nataša Marković, Dejan Lutkić, Žarko Stepanov, Dušica Novakovic, Zoran Leković, Goran Daničić i Snežana Jeremić, i jedina operska pevačica Branislava Podrumac.

Reditelj mjuzikla Nebojša Bradić ocenio je da je "Rebeka" ozbiljan i zahtevan materijal kojim se želi ispričati priča na način koji neće odlikovati samo banalna prepoznatljivost, već sva kompleksnost autorkine zamisli.Svetsku premijeru mjuzikl "Rebeka" imao je 2004. u Tokiju, a 2006. i evropsku u Beču. "Rebeka" je postavljena i u Budimpešti, Bukureštu, Finskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track