Za 55 godina kroz Prihvatilište prošlo 70.000 dece
Foto: KURIR

Za 55 godina kroz Prihvatilište prošlo 70.000 dece

Beograd -
Ozbiljan problem s kojim se Prihvatilište za decu susreće u poslednjih nekoliko godina jeste nedostatak kapaciteta, jer raspolažemo sa samo 16 kreveta, kazala rukovodilac Prihvatilišta Danijela Stajković

BEOGRAD - Prihvatilište za decu u Beogradu obeležilo je danas 55 godina postojanja kulturno-umetničkim programom u Zadužbini Ilije M. Kolarca. Rukovodilac Prihvatilišta Danijela Stajković rekla je da su korisnici prihvatilišta deca koja su se našla u rizičnim situacijama, deca bez roditelja, kao i deca prema kojima su se roditelji ophodili na neodgovarajući način, zanemarena, zlostavljana i deca koja su počinioci određenih krivičnih dela.

"Ozbiljan problem s kojim se Prihvatilište susreće u poslednjih nekoliko godina jeste nedostatak kapaciteta, jer raspolažemo sa samo 16 kreveta, a u prihvatilištu se uvek nalazi više od 20 dece kojima je potreban neki vid zaštite i podrške", kazala je Danijela Stajković.

Ona je istakla da veliki problem predstavlja i činjenica da ta ustanova tokom poslednjih 15 godina funkcioniše u sklopu Zavoda za vaspitanje dece. Ona je izrazila očekivanje da će Prihvatilište uskoro rešiti problem smeštaja dece izgradnjom novog objekta veće kvadrature u centru Beograda, pošto usluge te institucije koriste mladi iz cele Srbije.

Gradski sekretar za socijalna pitanja Nenad Matić najavio je da će nadležne gradske službe podržati projekat za novi objekat koji će imati bolje uslove za rad i celodnevni boravak dece.

Prihvatilište za decu u Beogradu je ustanova u nadležnosti Sekretarijata za socijalnu zaštitu Beograda i zbrinjava najosetljivije kategorije mladih iz cele Srbije, uzrasta od sedam do 18 godina. Otvoreno je 1957. godine i njegove kapacitete koristilo je više od 70.000 dece, među kojima i oko 100 stranih državljana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track