UMALO KATASTROFA: Mazut iscurio zbog krađe ventila?!
Foto: Rts

Zaustavljeno izlivanje

UMALO KATASTROFA: Mazut iscurio zbog krađe ventila?!

Beograd -
Mazut koji se izlio u reku Gročice stigao je do Dunava, ali je sprečeno izlivanje u reku

BEOGRAD - U Ulici Narodnih heroja u Grockoj rano jutros oko četiri časa došlo je do izlivanja mazuta iz rezervoara u krugu napuštene fabrike "Voćarskih plantaža", izjavila je načelnica Uprave za vanredne situacije u Beogradu Sanja Vuksanović Žugić.

Prema nepotvrđenim informacijama, nepoznata osoba ukrala je ventil sa rezervoara?!

Dolaskom na lice mesta vatrogasne jedinice Grocka ustanovljeno je da curi mazut iz rezervoara, sa koga je iz nepoznatih razloga skinuta cev, rekla je jutros Vuksanović Žugić. Oko rezervoara se nalazi bazen u koji je mazut istekao na nivo od oko 20 centimetara, objasnila je Vuksanović Žugić.

Rupa na rezervoaru je sanirana, stavljen je drveni klin i na otvoru na betonskom bazenu postavljen je lim i posuta zemlja, rekla je Vuksanović Žugić.

Naknadnom pretragom ustanovljeno je da se mazut izliva u reku Gročice i da je stigao do Ušća u Dunav, ali je sprečeno izlivanje u reku, objasnila je Vuksanović Žugić.

Na lice mesta dodatno je poslato pet vozila i 16 vatrogasaca radi saniranja i sakupljanja mrlja mazuta, rekla je Vuksanović Žugić, potvrdivši da nije bilo povređenih i da je intervencija u toku.

Zaustavljeno curenje, stižu ekipe iz NIS

"Uspeli smo da postavimo zavesu, pregradu kako bi sprečili prodiranje mazuta sa površine rečice u Dunav i sada očekujemo dolazak specijalizovane ekipe iz NIS-a radi čišćenja", rekla je Vuksanović Žugić. Ona je dodala da je zasad sprečeno dalje širenje mazuta i da ekipe za vanredne situacije nastoje da stupe u kontakt sa ljudima iz PKB-a kako bi preostali mazut u rezerovaru bio pretočen. Za sada smo zaustavili curenje mazuta iz rezervoara, ali je pitanje koliko će to trajati, navela ona i dodala da su na licu mesta u Grockoj i nadležni za zaštitu životne sredine.

PKB: Fabrika u Grockoj iz koje curi mazut nije našaPKB korporacija saopštila je danas da Fabrika za preradu voća u Grockoj u kojoj se jutros izlio mazut nije u sastavu te korporacije. Kako je saopštila informativna služba PKB, ta fabrika za preradu voća sada je deo preduzeća u restrukturiranju Voćarske plantaže. U prvi mah je bilo javljeno da je reč o fabrici u sastavu PKB.

Mala količina mazuta otišla u Dunav, reka očišćenaNačelnica Uprave za vanredne situacije u Beogradu Sanja Vuksanović Žugić izjavila je danas da je mala količina mazuta, koji je iscureo iz rezerovara u krugu jedne fabrike u Grockoj, otišla u Dunav, ali je istakla da je reka očišćena. "Mala količina mazuta jeste otišla u Dunav, ali je to sanirano dolaskom ekipe iz Rafinerije Pančevo. Dunav je bezbedan i nema nijedan gram mazuta", rekla je ona i dodala da je na licu mesta i vodoprivredna inspekcija. Vuksanović Žugić je rekla i da je u toku čišćenje korita rečice Gročica u dužini oko kilometar i po u koju se odlio mazut koji je iscurio iz rezerovara.

http://www.youtube.com/watch?v=JMLuYEt3ZeY
http://www.youtube.com/watch?v=ORneo6LKlWs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja