Voda na Rudniku ponovo bezbedna za piće

Ukinuta zabrana

Voda na Rudniku ponovo bezbedna za piće

Srbija -
Povećanjem izdašnosti izvorišta na planini smanjena je koncentracija arsena, što je povoljno uticalo na ispravnost vode u mreži, naveo je direktor JKP u Gornjem Milanovcu, Rajko Nešković

GORNJI MILANOVAC - Voda iz vodovoda u varošici Rudnik danas je, posle osam meseci zabrane, ponovo bezbedna za piće i spremanje hrane, rečeno je u opštini Gornji Milanovac.

Zabrana upotrebe vode iz vodovoda u toj varošici uvedena je 4. jula prošle godine zbog povećane koncentracije arsena, čije su vrednosti bile iznad dozvoljenih granica i štetne po zdravlje. Direktor Javnog komunalnog preduzeća u Gornjem Milanovcu Rajko Nešković rekao je da je povećanjem izdašnosti izvorišta na planini Rudnik smanjena koncentracija arsena, što je povoljno uticalo na ispravnost vode u mreži.

Zavod za javno zdravlje u Čačku kontrolisao je vodu na Rudniku od 28. februara do 4. marta kada je utvrđeno da je potpuno higijenski ispravna i da može da se koristi za široku upotrebu.

Varošica Rudnik svakog leta se suočava s problemom nestašice vode i taj problem će biti rešen kada to turističko mesto bude uključeno u vodosistem Rzav.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track