Na Čukarici otvoren vrtić Đurđevak
Foto: Beoinfo

Za 86 mališana

Na Čukarici otvoren vrtić Đurđevak

Beograd -
Prvobitno crkveno obdanište, vrtić je ove godine u dogovoru sa crkvom prešao u sastav Predškolske ustanove "Čukarica"

BEOGRAD - Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić, predsednik opštine Čukarica Zoran Gajić i srpski patrijarh Irinej danas su svečano otvorili vrtić "Đurđevak" u porti Crkve Sveti Đorđe na Čukarici.

Prvobitno crkveno obdanište, vrtić je ove godine u dogovoru sa crkvom prešao u sastav Predškolske ustanove "Čukarica".

- "Đurđevak" je sedmi novi vrtić otvoren u poslednje dve i po godine na teritoriji Čukarice. Pre nego što ga je crkva ponudila gradu vrtić je primao 20 dece, a mi smo ga sanirali i adaptirali i u njemu sada boravi 86 mališana, uzrasta od jedne godine do polaska u školu. Grad će nastaviti da podržava širenje mreže dečjih ustanova gradnjom novih vrtića, privođenjem nameni prostora kao što je ovaj, ali i na svaki drugi način - istakla je Ljiljana Jovčić.

Ona je podsetila da je grad od 2008. godine otvorio 40 novih vrtića, od čega je 12 građeno iz temelja, a tamo gde nisu postojali uslovi za gradnju uzimani su objekti u zakup. U Beogradu se trenutno grade tri nova vrtića.

- Naš osnovni cilj je bio da za početak svako dete nađe mesto u vrtiću prema listi prioriteta. Sledeći zadatak nam je da svako dete sa teritorije Beograda može da se upiše u vrtić i učinićemo sve da ovaj cilj ispunimo - naglasila je Ljiljana Jovčić.

Zoran Gajić je istakao da je opština Čukarica pre dve i po godine imala listu čekanja za 2.000 dece.

- Veoma smo posnosni što smo zajedno sa gradom uložili napor i otvorili sedam novih vrtića, tako da danas više ne govorimo o listama čekanja - rekao je Gajić.

Patrijarh Irinej poželeo je deci da u radu sa vaspitačima usvoje sve ono što je korisno i dobro, na radost njihovih roditelja i svih građana Beograda.

U objektu površine oko 300 kvadratnih metara deca su raspoređena u pet uzrasno mešovitih grupa: sa decom uzrasta do tri godine program nege i vaspitno-obrazovni rad realizuje šest medicinskih sestara i vaspitača, a sa decom od tri do sedam godina vaspitno-obrazovani program realizuju četiri vaspitača. Na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti angažovana je jedna medicinska sestra, a podršku vaspitačima pružaju psiholog, pedagog za fizičku kulturu, logoped, defektolog i socijalni radnik.

Kao i u najvećem broju vrtića PU "Čukarica", i u "Đurđevku" će vaspitno-obrazovni rad biti sprovođen tokom celodnevnog boravka dece, u trajanju od 12 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track