SEĆANJE: Počast i venci za pilote branioce Beograda
Foto: Tanjug

6. april

SEĆANJE: Počast i venci za pilote branioce Beograda

Beograd -
Uz počasni stroj i gardu vence su u ime Vojske Srbije, države i grada Beograda položili general Ljubiša Diković, Negovan Stanković i Darko Božić

BEOGRAD - Polaganjem venaca na spomenik pilotima braniocima Beograda, na Zemunskom keju, danas je obeležen početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji.

Vence su u ime Vojske Srbije, države i grada Beograda položili načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković i član Gradskog veća Darko Božić.

Vence su, uz počasni stroj i orkestar Garde, položili i članovi porodica stradalih pilota, kao i predstavnici udruženja boraca i nevladinih organizacija.

"Danas na ovom mestu odajemo počast pilotima, braniocima Beograda, koji su se 1941. godine uzdigli protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja", rekao je Božić, posle polaganja venaca.

Danas se navršavaju 72 godine od kako je u rano jutro 6. aprila 1941, bombardovanjem Beograda, Nemačka napala Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu.

Aprilski napad bez objave rata je, prema brojnim istorijskim izvorima, bio Hitlerova odmazda za 27. mart 1941, kada su zbog potpisivanja pakta s Nemačkom oboreni vlada Cvetković-Maček i namesništvo čija je prva ličnost bio knez Pavle Karađorđević.

Pošto su predstavnici vlade Kraljevine Jugoslavije 25. marta u Beču potpisali protokol o pristupanju Trojnom paktu, pedvođenim Nemačkom, 27. marta su usledili puč i masovne demonstracije podrške pučistima u Beogradu, ali i drugim srpskim gradovima i u još nekim u zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track