KIKINDA: Nekadašnji Titovi udarnici zasukali rukave
Foto: Sasa Urosev

Čišćenje atletskog stadiona

KIKINDA: Nekadašnji Titovi udarnici zasukali rukave

Srbija -
Druženje uz rad sa kolegama iz svih krajeva bivše Jugoslavije vraća me u mladost kad smo mi akcijaši gradili puteve, pruge, mostove, kaže Violeta Nikolova iz Skoplja

KIKINDA - O-ruk!

"Nije hladno ni teško. Toplo mi je oko srca. Druženje uz rad sa kolegama iz svih krajeva bivše Jugoslavije vraća me u mladost kad smo mi akcijaši gradili puteve, pruge, mostove...", ovim rečima na trasi kraj atletskog stadiona, koju su bivši Titovi udarnici čistili i ozelenjavali, u subotu nas je dočekala Violeta Nikolova (54) iz Skoplja.

Poput stotinak bivših akcija iz Zenice, Breze, Sarajeva, Mostara, Prilepa, Kumanova, Niša, Beograda, Smedereva i mnogih drugih gradova, i za Violetu je ovo bio najvažniji dan u godini.

U brigadirki koju je dobila davne 1977. godine, kad je učestovovala na prvoj radnoj akciji kod Prilepa, Violeti je pomagala sugrađanka Dragica Bogeska (50). Sa još nekoliko akcijaša iz Makedonije, Dragica se u Kikindi, na šestom akcijaškom skup, obrela prvi put.

"Atmosfera koja ovde vlada prevazilazi sve ono što sad dosad čitala i slušala. Dan je počeo sa fiskulturom i podizanjem zastave u bivšem omladinskom naselju "Mladost". Pesma i suze radosnice na svakom koraku. Ma, ko za žuljeve još mari", blistala je Dragica.

Za razliku od prethodnih, domaćini su odlučili da šesti akcijaški susret bude autentičan.

"To im se veoma svidelo. Pljunuli su u šake i prihvatili posla da očiste krug bolnice i pojas oko atletskog stadiona. Neki od ovih ljudi učestovali su 1989. godine na ORA Kikinda", poslednoj radnoj akciji u našem gradu", kaže predsednica Udruženja građana "DORA" Vesna Petković.

Susreti koji, kako kažu akcijaši, neguje istinske vrednosti, Kikinđani su pokrenuli povodom 1. aprila, Dana omladinskih radnih akcija, da bi virtuelno druženje na fejsbuku i sajtu www.bilten-ora-sfrj.com zamenili na njima prihvatljiviji način. U tome su i uspeli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track