Istorijski arhiv Beograda na izložbi u Parizu
Foto: Istorijski Arhiv Beograda

Slovenske prestonice u 2D

Istorijski arhiv Beograda na izložbi u Parizu

Beograd -
Kroz arhivsku građu predstavljeni su istorijski razvoj i znamenitosti Beograda, Bratislave, Cetinja, Kijeva, Ljubljane, Minska, Moskve, Praga, Sarajeva, Skoplja, Sofije, Varšave i Zagreba

BEOGRAD - Istorijski arhiv Beograda predstavio se na izložbi "Slovenske prestonice u 2D“ prestonice slovenskih zemalja viđene kroz arhivski materijal" koja je otvorena u Parizu u prostorijama Uneska, saopštio je Arhiv.

Kako se navodi, na izložbi učestvuju državni i gradski arhivi svih slovenskih zemalja. Kroz arhivsku građu predstavljeni su istorijski razvoj i znamenitosti Beograda, Bratislave, Cetinja, Kijeva, Ljubljane, Minska, Moskve, Praga, Sarajeva, Skoplja, Sofije, Varšave i Zagreba.

Izložbu je organizovao Forum slovenskih kultura u saradnji sa gradskim, regionalnim i državnim arhivima svih 13 glavnih gradova. U radu Saveta za izvođenje projekta, kojim predsedava predsednik Foruma slovenskih kultura Andreja Rihter, učestvovao je i direktor Istorijskog arhiva Beograda Dragan Gačić.

Kako je navedeno u oceni Uneska, izložba uz pomoć arhivskih dokumenata otkriva posetiocima najzanimljivije tačke dinamičnnog razvoja slovenskih prestonica predstavljajući njihove istorijske, kulturne, verske i druge posebnosti. Izložba će biti otvorena do 15. maja 2013. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track