JEZA U BRAĆE JERKOVIĆ: Pomozite, potonuće nam zgrada!

Stanari zgrade u Beogradu strahuju za svoju bezbednost

JEZA U BRAĆE JERKOVIĆ: Pomozite, potonuće nam zgrada!

Beograd -
Građevinska direkcija znala da jedna od zgrada čiji je investitor propada zbog izvora ispod nje, ali je ipak dozvolila da se usele stotine kupaca

BEOGRAD - Ako ovako gradi država, šta li tek rade pojedini privatnici?!Građevinska direkcija Srbije (GDS) znala je da jedna od zgrada u naselju Braće Jerković čiji je investitor propada zbog izvora ispod nje, ali je ipak dozvolila da se u stanove useli nekoliko stotina kupaca, saznaje Kurir!Ugroženo još objekataStanarima je sada glava u torbi, kažu da se plaše da to što tone zgrada, koja je dosad propala više od desetak centimetara, ugrožava i susedne lamele, a protivpožarna policija je pre nekoliko dana isključila gas zbog moguće eksplozije. Neverovatno je da GDS nije poslušao brojna upozorenja tokom i posle završetka gradnje - ni građevinskog inženjera Gordane Nadoški, odgovornog izvođača radova „Inter-kopa“ na gradnji pet lamela, ni stručnjaka Građevinskog fakulteta (GF) - i uradio nešto. Nadoški je od početka gradnje, marta 2010, upozoravala na veliku količinu vode u iskopima. Već novembra 2011. otkriveno je, a sa tim je upoznat i GDS, da je dozvoljeno sleganje zgrade premašeno trostruko.Smanjuje se nosivost- Nije dobro urađen ni nasip ispod zgrade. Uzrok je voda, čiji je priliv priličan, a odliv nije regulisan. Smanjuje se nosivost i stabilnost zemljišta ispod zgrade - objašnjava Mirjana Vukićević, profesor GF.(V. S.)

Poštovali smo zakonU GDS kažu da je naselje izgrađeno po projektu koji je prošao tehničku kontrolu i dobijena je upotrebna dozvola.- Oni navode da su naručili novu analizu sleganja zgrada. Ipak, profesor Građevinskog fakulteta Mirjana Vukićević smatra da je to nepotrebno:- To je kupovanje vremena, što nikome neće doneti dobro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track