HARAČ: Grad zbog mosta dere Beograđane
Foto: Nebojsa Mandic

Zašto plaćamo toliki porez

HARAČ: Grad zbog mosta dere Beograđane

Beograd -
Zbog građevine na Adi i sličnih troškova građanima se preko poreza na imovinu otima novac i ar zemljišta u Malom Mokrom Lugu procenjuje na više od 22.000 evra, kažu stručnjaci

BEOGRAD - Dosetili se kako da otplate Most na Adi.Prazna gradska kasa ključni je razlog što ar poljoprivrednog zemljišta u Malom Mokrom Lugu vredi više od 22.000 evra, o čemu je Kurir već pisao. Ovo je objašnjenje koje je za naš list izneo advokat Vladimir Petrović, koji se bavi građanskim parnicama.Maksimalno 5.000 evra- To je drsko otimanje novca od građana kao najlakši način da se popuni rupa u budžetu. Ta vrednost je potpuno nemoguća jer u prigradskim naseljima ar zemljišta vredi maksimalno 5.000-6.000 evra. Vlasnici imaju pravo da ulože žalbu i da veštak finansijske struke ili grupa veštaka utvrde tržišnu vrednost zemljišta. Ako bi pribavili podatke o osnovici na porez za prenos apsolutnih prava na imovinu, koju određuje Poreska uprava, oni bi bili dramatično različiti od procene koju je dala lokalna samouprava. U pitanju je prazna gradska kasa zbog Mosta na Adi i sličnih troškova, koja se sad puni preko nerealno procenjene vrednosti imovine na koju se primenjuje poreska osnovica za porez na imovinu - kaže Petrović.Tajkunizacija SrbijeOn ističe da će, ukoliko ljudi budu primorani da zbog velikog poreza prodaju imovinu, to značiti da „lokalne samouprave hoće da tajkunizuju Srbiju preko takvih nameta“.- Ako je procena vrednosti imovine od strane lokalnih samouprava pet ili 10 puta veća od one koju je odredio poreski organ, onda one sebi prave osnov da preko te preuveličane procene vrednosti imovine naplaćuju veće poreze. Protiv toga se treba boriti - naglašava Petrović.Iako smo odgovore na pitanja u vezi s procenom vrednosti zemljišta u Malom Mokrom Lugu uputili direktoru Uprave javnih prihoda Vladimiru Lukoviću, odgovor do zaključenja broja nismo dobili. Podsetimo, Radomir Babić iz Leštana izjavio je da je njegova supruga Dragica za devet ari njive u Malom Mokrom Lugu, koju je nasledila, dobila da plati 41.062 dinara poreza na imovinu za ovu godinu.

Skupo... Njiva u Malom Mokrom Lugu, gde ar košta 22.000 evra
Skupo... Njiva u Malom Mokrom Lugu, gde ar košta 22.000 evra

Petrović: Vlasnici imaju pravo na žalbu i da veštak utvrdi vrednost zemljišta
Petrović: Vlasnici imaju pravo na žalbu i da veštak utvrdi vrednost zemljišta

Građani, tražite pravdu na sudu!Sudski veštak Životin Jevremović kaže da je procena da ar njive u Malom Mokrom Lugu vredi više od 22.000 evra nerealna.- Iako nisam upoznat sa detaljima, to je previše. To jeste prigradsko naselje i atraktivna lokacija, ali ne bi trebalo da bude tolika vrednost zemljišta. To je suviše paprena cena i preterana procena. Vlasnici zemljišta imaju pravo da tuže organ koji je takvu procenu napravio, pa da sud odredi veštaka koji će izvršiti procenu vrednosti - kaže Jevremović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track