VOZAČI OPREZ: Kamere u gradu mere brzinu!

Saobraćaj u Beogradu

VOZAČI OPREZ: Kamere u gradu mere brzinu!

Beograd -
Kamere za prekoračenje brzine počele su da rade tek sredinom aprila i to godinu i po dana pošto je počeo da funkcioniše sistem video-nadzora na gradskim saobraćajnicama

BEOGRAD - U gradu postoji ukupno pet kamera koje „snimaju” prekoračenje brzine, a još 10 video-naprava zapisuje prolazak kroz crveno svetlo ili vožnju žutom trakom. Na Mostu na Adi nisu postavljene kamere koje beleže prekoračenje brzine iako se pre tri dana u pojedinim medijima pojavila takva informacija.

Kamere za prekoračenje brzine počele su da rade tek sredinom aprila i to godinu i po dana pošto je počeo da funkcioniše sistem video-nadzora na gradskim saobraćajnicama.

Na Mostu na Adi postoje kamere, ali njih nije postavila saobraćajna policija već izvođač radova kako bi se nadgledalo gradilište. Za sada kamere koje snimaju veću brzinu od dozvoljene postoje na pet lokacija u gradu, međutim ni na jednom mostu. U saobraćajnoj policiji ističu da ove kamere dnevno „napišu” između 100 i 120 kazni zbog prekoračenja brzine.

- Prijave sa fotografijama načinjenog prekršaja, datumom i vremenom šalju se na adresu vlasnika vozila. Ukoliko vlasnik u trenutku kad je prekršaj načinjen nije upravljao vozilom ima zakonsku obavezu da navede ime osobe koja je sedela za volanom, inače će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak - objašnjavaju u saobraćajnoj policiji.

Kamere su podešene tako da se vozačima koji voze malo brže od propisanog ograničenja brzine biti „progledano kroz prste”.

- Neće biti kažnjen onaj koji je vozio 52 kilometara na sat gde je ograničenje 50 km/h. Ipak, apelujemo na vozače da poštuju propise - ističu u policiji. U policiji tvrde da je tehničko regulisanje saobraćajnica u gradu i na mostovima u nadležnosti upravljača puta odnosno Sekretarijata za saobraćaj i Direkcije za puteve grada.

Gde su postavljene kamere

Za žutu traku: Brankov most - s obe straneBulevar despota Stefana - Jovana AvakumovićaBulevar vojvode Mišića - ulaz u SajamZa prolazak kroz crveno svetlo: Tošin Bunar - Zagrebački putBulevar Nikole Tesle - Trešnjin cvet Bulevar Mihajla Pupina - UšćeTrg Nikole Pašića (Dečanska) - Vlajkovićeva,Ustanička - Specijalni sudZa prekoračenje brzine: Bulevar Nikole Tesle - UšćeBulevar Mihajla Pupina - Palata SrbijaJurija Gagarina - Žrtava antifašističke borbeOmladinskih brigada - Jurija GagarinaBulevar kneza A. Karađorđevića - Botićeva

Kolike su kazne za prekoračenje brzine: U naselju- do 20 kilometara na sat: 5.000 dinara- od 21 do 50 kilometara na sat: od 6.000 do 20.000 dinara, četiri kaznena poena, zabrana upravljanja najmanje 30 dana- od 51 do 70 kilometara na sat: od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor do 30 dana, sedam kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje četiri meseca- više od 70 kilometara na sat: zatvor najmanje 15 dana, 14 kaznenih poena,zabrana upravljanja najmanje osam meseci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track