Novi poljski autobusi krstare srpskom prestonicom!
Foto: Beoinfo

GSP dobio pojačanje

Novi poljski autobusi krstare srpskom prestonicom!

Beograd -
Reč je o niskopodnim autobusima koji će voziti na linijama 16, 17, 18, 23, 31, 88 i 95, čime je započela realizacija ugovora za nabavku 200 autobusa gradskog tipa
1 / 8 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Prvih 10 novih zglobnih autobusa poljskog proizvođača od danas će saobraćati ulicama Beograda, što bi, kako očekuju, nadlženi trebalo znatno da poboljša kvalitet i bezbednost prevoza.

Reč je o niskopodnim autobusima koji će voziti na linijama 16, 17, 18, 23, 31, 88 i 95, čime je započela realizacija ugovora za nabavku 200 autobusa gradskog tipa koji je potpisan 8. marta ove godine između JKP GSP "Beograd" i kompanije "Solaris".

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da je zadovoljan što će Beograđani dobiti nove klimatizovane autobuse kojima se danas prevoze građani po Evropi i zemljama gde su, kako dodaje, temperature i veće od naših.

"Dobro je što je GSP došao do nivoa da ni ovakve vrućine od preko 40 stepeni nisu poremetile rad i na tome čestitam svim zaposlenima koji su veliki posao odradili ovoga leta", rekao je Đilas.

Zaposlenima će, kako je naveo, biti sigurno lakše ove zime i narendog leta, jer će imati 200 novih "Solarisovih" autobusa klimatizovanih, opremljenih kamerama koje će povećati bezebnodnost zaposlenih, a Beograđani će imati kvalitetniji prevoz.

"U ove četiri godine više od 400 novih autobusa će se pojaviti na ulicama Beograda, što u GSP što kod privatnika, a ako se tome dodaju i novi tramvaji i trolejbusi približavamo se tome da sledećeg leta nemammo na ulicama nijedan autobus bez klime", ističe Đilas.

Gradonačelnik dodaje i da projekat sa "Ikarbusom" i "Fapom" kordinira predsednik Skupštine Grada Aleksandar Antić i da veruje da će dogovor zajedno sa državom biti realizovan, čime će biti omogućen rad domaće industrije, a istovreme će biti zamenjen deo starih autobusa.

Kako navodi, povećana je i prodaja karata u poslednjih mesec dana, što će, ukoliko to bude trend i dalje, omogućiti da GSP nastavi sa svojim ambicioznim planom da vrati dugovanja i da bude stabilna kompanija.

Nabavkom novih vozila stvaraju se uslovi za kvalitetniji prevoz Beograđana, a istovremeno GSP radi na smanjenju troškova održavanja, kaže direktor tog preduzeća Nebojša Ćeran.

Poznato je, dodao je, da je GSP prethodnih godina obavljalo prevoz autobusima koji su u proseku stari 10 godina, zbog čega često nisu mogli da pružaju usluge građanima na najkvalitetniji način.

Novi autobusi, kako ističe, obezbediće kvalitetiju i bezbedniju vožnju, jer neće biti kvarova kao do sada, a pri tome je "pokriven" sa devet kamera pa će svaki eventualni vandalski čin biti zabeležen.

Takođe, novi autobusi će biti manji zagađivači vazduha u gradu, jer imaju motor Euro 5 generacije, ukazuje Ćeran.

GSP će, kako naglašava, investicioni program u koji je ušao pre nekoiko godina uz podršku osnivača Grada Beograda nastaviti, jer je to jedini način za bolji i kavlitetniji prevoz.Predstavnik kompanije "Solaris" Adam Želinski veruje da će Beograd i Beograđani imati veliku korist od odluka tenderske komisije od pre nekoliko meseci, kada je ta kompanija izabrana kao najbolja ponuda, kao i da će novi autobusi unaprediti standarde prevoza.

"Nadam se da će služiti građanima mnogo godina", rekao je Želinski.Kako kažu u GSP, nabavka novih vozila finansira se kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 64 miliona evra, a po isporuci svih 200 autobusa do kraja novembra vozni park GSP će biti znatno podmlađen, odnosno prosečna starost biće šest godina.

Autobusi će od danas saobraćati ulicama Beograda, a prvu vožnju novim autobusom imali su novinari sa gradonačelnikom Beograda, od parkinga GSP na Novom Beogradu, gde su autobusi parkirani do Skupštine grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track