Najnovije vesti

Dačić: Šta da je neko izgubio život tokom Parade!
Foto: KURIR

Zabranjen skup

Dačić: Šta da je neko izgubio život tokom Parade!

Društvo
Niko nije kapitulirao pred huligama, policija može da se suoči sa njima, ali da li je održavanje skupa dovoljno visoka cena da se stvara atmosfera kao pre nekoliko godina, rekao je srpski premijer

BEOGRAD - Parada ponosa neće biti, odlučio je Biro za koordinaciju službi bezbednosti koji je danas zasedao više od tri sata. Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je takva odluka doneta pre svega iz bezbednosnih razloga i dodao da će biti zabranjeni svi skupovi koji su bili zakazani za sutra.

On je rekao da se ne dovodi u pitanje političko opredeljenje zemlje da se poštuju prava svih građana, ali da je važnija od toga njihova bezbednost, zbog čega je Biro i odlučio da Parada ponosa u subotu ne bude održana."Bezbednosne procene govore da je moglo doći do ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira, a od prava i sloboda jedino je viši razlog bezbednost i sigurnost građana", poručio je Dačić.

Dačić je istakao da je odluka doneta jednistveno i bez ikakvih političkih konotacija.Prema njegovim rečima, na sednici odbora svi su izneli svoja mišljenja i bilo je dosta onih koji su smatrali da bi iz političkih razloga za nas bilo dobro da se Parada održi. "Naročito zbog slike koja bi trebalo da ode u svet, ali, s druge strane, šta ako bi otišle drugačije slike - da padne ljudski život. Ko bi onda bio odgovoran za to i za posledice po našu državu", rekao je Dačić.

On je istakao da bi, da je u pitanju bila politička odluka, bilo drugačije jer članovi Birao, i pre svega, on kao premijer i ministar unutrašnjih poslova i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić nisu tu da sude ko šta lično misli o svemu tome, ali je u pitanju bila bezbednost. Pitanje je, kako je rekao, bilo da li postoje bezbednosni razlozi za zabranu, da li je najbolje u ovom trenutku da se nijedan skup, zakazan za sutra, ne održi.

"Voleo bih da kažem da nema nikave zabune - niko nije kapitulirao pred huligama, nije reč o tome, policija može da se suoči sa njima, ali da li je održavanje skupa dovoljno visoka cena da se stvara atmosfera kao pre nekoliko godina", rekao je Dačić i dodao da je očigledno to nešto za šta je potrebno vreme.

On smatra da će sa početkom pregovora o članstvu u EU sigurno i te teme doći na dnevni red, da neće moći da budu izbegnute, ali da je u ovom trenutku najvažnija bezbednost i sigurnost građana - i onih koji bi učestvovali u Paradi, i onih koji bi bili protiv, i policije koja bi to morala da obezbeđuje.

Upitan da li očekuje negativne rekacije, on je rekao da će "sve biti negativne", ali je ponovio da je kao ministar policije prve godine dozvolio Paradu ponosa, da su posledice bile teške i da je upravo zato više puta isticao da od ovog skupa ne treba praviti politički spektakl i da ovakva odluka sigurno nije ničija pobeda. On je dodao i da nije dobro što se sve to vezuje za datume koji su bitni za evropski put Srbije i da ispada kao da neko ucenjuje Srbiju.

"Ne mislim da je to uslov, Srbija radi mnogo teže i ozbiljnije stvari i ne može se narodu koji ima toliko frustracija nametati da tako lako prihvati nešto protiv čega je ogromna većina društva, sve crkve...", rekao je Dačić i dodao dan se Parade ne održavaju ni u svim zemljama Evrope. On je takođe rekao i da su manifestacije u okviru "Prajd vika" (Pride week) trajale cele nedelje i da nije bilo nikakvih problema.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...