DAČIĆ O POREZU: Na platu od 100.000 državi 10.000 dinara
Foto: Tanjug

Zasad samo ideja

DAČIĆ O POREZU: Na platu od 100.000 državi 10.000 dinara

Društvo -
To bi značilo da neko ko ima platu veću od 100.000 dinara treba da izdvoji za solidarni porez 10 ili 12 odsto, rekao je premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić danas je rekao da vlada razmatra mogućnost uvođenja solidarnog poreza koji bi plaćali svi zaposleni u javnom sektoru koji imaju visoke plate.

"To bi, na primer, značilo da neko ko ima platu veću od 100.000 dinara treba da izdvoji za soliradni porez 10 ili 12 odsto", rekao je Dačić novinarima na Megatrend univerzitetu, gde je prisustvovao svečanosti povodom početka akademske godine.

Dačić je dodao da je uvođenje solidarnog poreza za sada samo ideja o kojoj se razmišlja. Kako je objasnio, ako bi bila doneta odluka o uvođenju takvog poreza, plate predsednika Vlade, potpredsednika, ministara, kao i svih poslanika, bile bi po tom osnovu oporezovane ne 10 ili 12 odsto, već 20 ili 30 odsto.

"Treba da krenemo od nas, da damo primer", kazao je Dačić i dodao da takvu meru "ne treba smatrati arbitrarnom već aktom solidarnosti". On je naveo i da nije oduševljen idejom o uvođenju solidarnog poreza, ali je istakao da država mora da štedi. Povodom dolaska misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beograd, Dačić je kazao da je razlog posete sagledavanje ekonomske situacije i davanje preporuka srpskim vlastima za naredni period.

"Mi želimo aranžman s MMF-om, a posebno sa Svetskom bankom, ali nije to zbog novca, već zbog kredibiliteta finansijske politike", kazao je premijer i najavio da će s predstavnicima MMF-a razgovarati u četvrtak, 3. oktobra.

Dačić je kazao i da je ministar finansija Lazar Krstić rekao da podaci o deficitu republičkog budžeta iz prethodnog perioda nisu bili tačni i da to znači da je manjak "verovatno bio veći". Dodao je da je zbog toga tražio analizu koja bi pokazala i na šta se tačno trošio novac za koji se Srbija zadužila. Srbiji su, po rečima Dačića, potrebni krediti, poput onog koji se ovih dana očekuje od investicionog fonda iz Abu Dabija, i istakao da taj novac mora da ide u investicije, a ne u potrošnju.

http://www.youtube.com/watch?v=KIlNexq3JoI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track