PRESKUPA: Niko neće vilu Leke Rankovića na Senjaku!

Licitacija u Gradskoj upravi

PRESKUPA: Niko neće vilu Leke Rankovića na Senjaku!

Društvo -
Za vilu u Ulici Andre Nikolića, u kojoj je do smrti živeo Aleksandar Ranković, najbliži Titov saradnik, nije bilo kupca spremnog da plati početnu cenu od 4,5 miliona evra

BEOGRAD - Od osam stanova i jedne vile u vlasništvu grada, ponuđenih na javnom nadmetanju, u ruke novih vlasnika prešle su tri nepokretnosti.

Stan od 38 kvadratnih metara u Ulici Senjanina Ive na licitaciji održanoj u zgradi Gradske uprave prodat je po ceni od 41.100 evra.

Za vilu u Ulici Andre Nikolića, u kojoj je do smrti živeo Aleksandar Ranković, najbliži Titov saradnik, nije bilo kupca spremnog da plati početnu cenu od 4,5 miliona evra. Zdanje sa 40 ari placa, u kome su do 1999. stanovali Rankovićevi sinovi i supruga, ruinirano je u toku poslednjih 13 godina, koliko na toj adresi niko ne živi. Osim lokacije, njen najveći adut je veliki plac, ali ni to nije bilo dovoljno da bi se neko odvažio da podnese prijavu, položi depozit i juče se pojavi na aukciji.

"Nekoliko potencijalnih kupaca se raspitivalo telefonom, ali niko nije došao u zakazanom terminu da pogleda kuću", kaže Zoran Kostić, predsednik Komisije za prodaju nepokretnosti u vlasništvu grada.

Za stan u Ulici Senjanina Ive utrkivalo se pet kandidata, četiri žene i jedan muškarac. Početna cena od 30.500 evra uvećavana je za po 100 evra. Za manje od 15 minuta, vrednost nekretnine porasla je za 10.600 evra. U velikom finalu Snežana Ršumović, sa aukcijskom tablicom pod rednim brojem jedan, uspela je da pretekne Nadu Lekić za 200 evra.

"Spremila sam 40.000 evra da kupim stan za kćerku i do te svote sam bila spremna da licitiram. Stan je u izuzetno lošem stanju i biće nam potrebno još desetak hiljada evra za renoviranje. Veoma mi je drago što sam uspela da nadvladam konkurente na licitaciji, jer ceo život stanujemo u tom kraju, mnogo volimo Dorćol i želim da se moja deca skuće u blizini Bajlonijeve pijace", kaže Ršumovićeva.

I tu je uzbuđenjima praktično bio kraj. Za druga dva stana prijavio se samo po jedan kandidat. Zoran Kostić, koji je i vodio aukciju, pozvao ih je da potpišu ugovore. Trinaest kvadrata u Pohorskoj ulici kupljeni su po početnoj ceni od 15.600 evra, a stan od 16 kvadrata u Ulici Rade Vranješević prodat je za 14.198 evra.

"Zadovoljni smo prodajom, grad je probio led zato što prvi put na ovakav način rasprodaje nepokretnosti u svom vlasništvu. Nadamo se da ćemo na sledećoj licitaciji imati više zainteresovanih, a trebalo bi da bude i više nekretnina u ponudi", ističe Kostić.

On ne može da precizira kada će biti raspisan novi oglas za prodaju stanova, a kako kaže, propisi ne nalažu da šest nekretnina koje juče nisu našle kupca na sledećoj licitaciji budu ponuđene po nižoj ceni.

"Komisija ne može da sugeriše Sektoru za procenu tržišnih vrednosti, koji je određivao početne cene, da ih snizi zato što za pet stanova i vilu nije bilo zainteresovanih kupaca", ističe Kostić.

Nepokretnosti kojih se grad juče "oslobodio”, godinama su se bespravno koristile, a renoviranje nije bilo isplativo. One su, kako je i precizirano u oglasu za prodaju, "otuđene u viđenom stanju, bez prava kupaca da ih naknadno reklamiraju”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track