CENTRALNA PROSLAVA MILANSKOG EDIKTA U NIŠU: I ja sam deo krsta!
Foto: Nebojša Mandić

Svečanost povodom 1.700 godina donošenja dokumenta značajnog za hrišćane

CENTRALNA PROSLAVA MILANSKOG EDIKTA U NIŠU: I ja sam deo krsta!

Društvo -
Građani Niša su tačno u 21 sat i pet minuta, na raskršću Bulevara Nemanjića i Sremske, upaljenim svećama formirali svetleći krst, čime su na simboličan način poslali poruku svetu

NIŠ - Poglavari pravoslavnih crkava i crkveni velikodostojnici stigli su sa srpskim patrijarhom Irinejom u subotu veče u Niš, gde ih je ispred Saborne crkve dočekao veliki broj vernika i građana.

U Sabornu crkvu, gde se od petka veče nalazi ruka Jovana Krstitelja i Časni krst, prvi su ušli vaseljenski patrijarh Vartolomej i srpski patrijarh Irinej, a za njima su ušli i drugi crkveni velikodostojnici i niški gradonačelnik Zoran Perišić.

Posle pokolnjenja i celivanja relikvija u Sabornoj crkvi, razgledanja Saborne crkve i kraćeg zadržavanja, učesnici sutrašnje centralne proslave 17 vekova Milanskog edikta su se povukli.

Centralna proslava 17 vekova od donošenja Milanskog edikta biće održana sutra Svetom liturgijom u parku ispred hrama Cara Konstantina i carice Jelene.

Uz učešće poglavara pravoslavnih crkava i delegacija pomesnih crkava, kao i uz prisutvso delegacija drugih crkava i verskih zajednica, svečanosti će prisustvovati državni vrh Srbije, kao i predsednici Republike Srpske i Crne Gore, Milorad Dodok i Filip Vujanović.

Građani Niša su u subotu veče, tačno u 21 sat i pet minuta, na raskršću Bulevara Nemanjića i Sremske, upaljenim svećama formirali svetleći krst, čime su na simboličan način poslali poruku svetu - "I ja sam deo krsta", u okviru obeležavanja 1700. godina Milanskog edikta.

Svetleći krst formiran je u potpunom mraku, u blizini novoizgrađenog hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene, gde će u nedelju biti služena liturgija, kao centralni događaj obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

Građani su se okupili posle obaveštenja u lokalnim medijima i putem plakata istaknutih na javnim mestima, a sveće su bile upaljene 15 minuta.

Čitav događaj nadgledala je policija, a helikopteri su nadletali ovaj deo grada i, kako je ranije najvljeno, snimali čitav događa iz vazduha.

Prema procenama, u manifestaciji "I ja sam deo krsta" je učestvovalo oko 5.000 ljudi, bez i najmanjeg incidenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track