DOBRE OCENE: Aleksandar Vučić priprema teren za fiskalne reforme!
Foto: Nebojša Mandić

Svetski mediji o nastupu vicepremijera

DOBRE OCENE: Aleksandar Vučić priprema teren za fiskalne reforme!

Društvo -
Prvi potpredsednik Vlade Srbije nije nameravao da zaplaši investitore svojom izjavom, već da poveća podršku za preko potrebne fiskalne reforme, ocenjuje Timoti Eš

BEOGRAD - Priprema teren.Izjava prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da je naša zemlja pred bankrotom privukla je pažnju većine velikih svetskih medija, koji procenjuju da je vicepremijer tom izjavom rešio da pripremi zemlju za teške reforme.Nema bankrotaZvaničnici obično govore o prosperitetu njihovih zemalja, ali kad je Aleksandar Vučić najavio da Srbiji preti bankrot, analitičari su istakli da zemlja ima dovoljno novca da izdrži do kraja 2013, piše CNBC.- Bankrot nije tako blizu, bar je to moj osećaj posle prošlonedeljne posete Srbiji. Imaju dovoljno novca da izdrže do kraja godine. Vučić nije nameravao da zaplaši investitore svojom izjavom, iako tako na prvi pogled izgleda, već da poveća podršku za preko potrebne fiskalne reforme i ubrza podizanje kredita od dve do tri milijarde od Ujedinjenih Arapskih Emirata. Cilj toga je upravljanje političkim očekivanjima dok Vlada najavljuje teške, ali neophodne fiskalne mere - rekao je za CNBC Timoti Eš, šef istraživanja tržišta za Standard banku.MMF pomažeKako CNBC piše, ekonomski oporavak Srbije i njenih balkanskih suseda kaska za ostatkom istočne Evrope. Srbiju onesposobljava veliki budžetski deficit, koji je premašio 5,5 odsto. Ipak, Markus Svedberg, glavni ekonomista „Ist kapital aset menadžmenta“ kaže da „balkanska zemlja verovatno neće bankrotirati“.- Oni imaju polisu osiguranja - MMF. To je relativno mala ekonomija i nije joj potrebno mnogo novca - rekao je on.(E. K.)

Podrška UAE SrbijiFajnenšel tajms takođe se bavio izjavom srpskog vicepremijera, uz ocenu da je ona data kako bi pripremila Srbe za teške reforme.- Srbija je u pregovorima sa UAE o pozajmici, a vicepremijer je taj kredit zbog dobrih uslova i niskih kamata nazvao poklonom - piše Fajnenšel tajms.Istom temom bavi se i Biznis vik, koji naglašava da Srbiju zbog dugova čekaju ozbiljne i teške reforme, ali da će zemlji znatno pomoći i kredit UAE. U listu najavljuju i da je moguće da Vlada Srbije ponudi na prodaju Telekom, za koji bi mogla da dobije između 1,5 i dve milijarde evra, ali tek kad budu znali kako da utroše taj novac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track