PAO HELIKOPTER EU: Srbija plaća odštetu 950.000 evra

Epilog suđenja u Rimu

PAO HELIKOPTER EU: Srbija plaća odštetu 950.000 evra

Društvo -
Zbog obaranja helikoptera EEZ (EU) osuđen je major JNA Emir Šišić, koji je kao pilot MIG 21 pogodio letelicu. Srbija je kao naslednica JNA pozvana da isplati odštetu porodicama stradalih

RIM - Sud u Rimu osudio je dvojicu oficira JNA i obavezao Srbiju da isplati odštetu od 950.000 evra zbog obaranja helikoptera Evropske ekonomske zajednice 1992.

Te godine u mestu Podrutama u Hrvatskoj obaren je helikopter i tada su poginula četvorica italijanskih diplomata i jedan francuski pripadnik vojske.Na osnovu komandne odgovornosti za obaranje helikoptera EEZ na po 28 godina zatvora osuđeni su penzionisani general JNA Ljubomir Bajić i potpukovnik Dobrivoje Opačić.

Prethodno je zbog obaranja helikoptera EEZ osuđen major JNA Emir Šišić, koji je kao pilot MIG 21 pogodio letelicu. Srbija je kao naslednica JNA pozvana da isplati odštetu porodicama stradalih u iznosu od 950.000 evra. U Ministarstvu pravde povodom ovog slučaja kažu da nikakva zvanična dokumenta nisu dobili iz Italije.

Potpukovnik Opačić je u vreme obaranja helikoptera EEZ bio prvi nadređeni majoru Šišiću na aerodromu Željeva u Bihaću, odakle je MIG 21 poleteo. Istu presudu na 28 godina zatvora dobio je i general Bajić, tadašnji komandant Pete armijske oblasti, dok je pukovnik Božidar Martinović, komandant operativnog centra protivvazdušne odbrane u Beogradu, oslobođen optužbi.

Bivši načelnik Generalštaba JNA Blagoje Adžić u međuvremenu je preminuo i nije dočekao presudu. Četvorica čelnika JNA prethodno su oslobođena optužbi za avionsku nesreću, višestruko ubistvo i pokušaj ubistva i to zbog nedostatka dokaza 2008, ali su porodice poginulih uložile žalbu, što je na kraju dovelo do ovakve presude.

Nakon izricanja presude advokati porodica poginulih vojnika istakli su važnost činjenice da je presuda takođe osuđujuća za državu Srbiju, od koje se kao naslednika JNA traži isplata materijalne odštete za delo koje su počinili njeni vojnici.

Međutim, na pitanje da li su iz Italije dobili neki zvaničan zahtev povodom ovog slučaja, u Ministarstvu pravde odgovaraju da nikakva zvanična dokumenta nisu stigla na njihovu adresu - niti povodom isplaćivanja odštete, niti u vidu zahteva za ekstradiciju osuđenih oficira.

Do ove presude italijanskog suda, major Emir Šišić bio je jedini koji je odgovarao za obaranje letelice EEZ, iako je italijanski tužilac u više navrata insistirao na komandnoj liniji odgovornosti. Majora Šišića prvo je u odsustvu osudila Hrvatska na 20 godina zatvora, zbog čega je po njenoj poternici uhapšen u Mađarskoj 2001. godine. U ekstradicionom pritvoru u Mađarskoj proveo je 13 meseci, a u međuvremenu njegovo izručenje tražila je i Italija kojoj je na kraju isporučen.

Šišić je prvobitno osuđen u Italiji na doživotnu kaznu zatvora, ali je Apelacioni sud smanjio kaznu na 15 godina, a potom na 12 godina. Nakon provedene četiri godine u italijanskom zatvoru, Šišić je dobio dozvolu da ostatak kazne služi u Srbiji, u Sremskoj Mitrovici odakle je dobio uslovan otpust 2008. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track