SKUPŠTINA USVOJILA: Studentima šest rokova i 48 bodova za budžet!
Foto: Tanjug

Izmene Zakona o visokom obrazovanju

SKUPŠTINA USVOJILA: Studentima šest rokova i 48 bodova za budžet!

Društvo -
Zakon stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o visokom obrazovanju koji omogućava studentima da i ove godine imaju šest ispitnih rokova i da uslov za budžet bude 48 bodova, umesto 50.

Izmene Zakona dobile su podršku 152 poslanika, dok je uzdržano bilo sedam poslanika.

Studenti će tako i u školskoj 2013/2014. godini moći da budu finansirani iz budžeta, ako u prethodnoj školskoj godini ostvare najmanje 48 ESPB bodova i rangiraju se u okviru ukupnog broja studenata čije se studije finansiraju iz budžeta.

To rešenje, kako je navedno u obrazloženju zakona, propisano je "radi zaštite interesa studenata, umanjenja efekata ekonomske krize, zbog izvesnog finansijskog opterećenja po osnovu plaćanja školarine i gubitka prava iz oblasti studentskog standarda za veliki broj studenata".

Takođe, usvojenim izmenama se uspostavlja zakonski osnov za osnivanje visokoškolske ustanove za ostvarivanje studijskih programa za potrebe nacionalne bezbednosti - Akademije za nacionalnu bezbednost.

Zakon stupa na snagu danom objavljivanja u “Službenom glasniku”.

Poslanici nakon glasanja nastavljaju prvu sednicu jesenjeg zasedanja na kojoj će debatovati o sedam zakona - o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, izmene i dopune Zakone o elektronskoj trgovini, o zaštiti konkurencije, kao i potvrđivaje sporazuma između Srbije i Maroka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track