I U MUP MANJE PLATE: Vukić najavio uštede gde god može

Sprovođenjem mera dobitak od milijardu dinara

I U MUP MANJE PLATE: Vukić najavio uštede gde god može

Društvo -
Racionalizacija troškova, odnosi se pre svega na funkcionere u MUP, objasnio je Vukić i naglasio da uštede ne smeju da idu na račun bezbednosti građana, jer ona ne sme da bude ugrožena ni na koji način

BEOGRAD - U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) ima nešto više od 9.000 zaposlenih sa zaradama većim od 60.000 dinara, na koje će se primenjivati solidarni porez na plate, izjavio je državni sekretar u tom ministarstvu Vanja Vukić, najavljujući da MUP u narednoj godini planira da sprovede mere kojima će se ostvariti uštede od oko milijardu dinara.

On je istakao da je MUP, pored mera štednje koje je donela Vlada, odlučio da primeni još neke, pre svega vezane za racionalizaciju i drugačiju organizaciju korišćenja službenih vozila, kojih ukupno ima oko 9.000, uključujući i kamione i oklopna vozila.

On je dodao da se planira i reorganizacija načina sprovođenja javnih nabavki, kao i smanjenje službenih putovanja u zemlji i inostranstvu, dok je Sektoru unutrašnje kontrole izdat nalog da proveri da li postoje zloupotrebe u toj oblasti.

"Ali tu nećemo stati, već ćemo razmotriti gde još postoji mogućnost ušteda, i to ćemo sprovoditi u narednom periodu", najavio je Vukić.

Racionalizacija troškova, odnosi se pre svega na funkcionere u MUP, objasnio je Vukić i naglasio da uštede ne smeju da idu na račun bezbednosti građana, jer ona ne sme da bude ugrožena ni na koji način.

Govoreći o kadrovskim promenama u MUP, Vukić je predočio da se one sprovode i horizontalno i "po dubini" i dodao da je zamenjeno nekoliko načelnika policijskih uprava, kao i rukovodilaca nekih organizacionih jedinica.

"Analiziraćemo rad svih rukovodilaca i na osnovu toga ćemo, sa Direkcijom policije, predlagati ministru promene koje su neophodne, kako bi MUP bolje funkcionisao", naglasio je Vukić.

On je ukazao da su, posle smene na čelu beogradske policije, neki ljudi iz Uprave kriminalističke policije (UKP) glavnog grada sami napustili svoje funkcije, pa će ta mesta biti "vrlo brzo popunjena".

Upitan šta će biti sa slučajem Bogdana Pušića, koji je podneo ostavku na mesto zamenika načelnika UKP, Vukić je odgovorio da taj potez predstavlja ličnu stvar, ali da će sve sumnje biti ispitane.

"Tu ne vidim nikakv problem. U UKP je formirana radna grupa koja će to ispitati, sačekaćemo rezultate tih ispitivanja, pa ćemo videti koje korake treba preduzeti", objasnio je Vukić.

On je najavio da će ubuduće jedan od osnovnih zadataka MUP biti jačanje Sektora unutrašnje kontrole, ističući da je već donet Akcioni plan sprovođenja strategije borbe protiv korupcije, kojim je predviđeno jačanje te službe.

Vukić je najavio i jačanje međunarodne saradnje MUP, u sklopu koje je u Italiju već poslat policijski ataše Dragan Đorđević.

Narednih dana na tu funkciju u Francusku trebalo bi da ode dosadašnji komandant Interventne jedinice beogradske policije Tomislav Radovanović, zaključio je Vukić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track