Tucić: Patrijarh se pita o kosovskim izborima

Čiji je stav merodavan

Tucić: Patrijarh se pita o kosovskim izborima

Društvo -
Mislim da je bolje posle patrijarha, ipak je on poglavar, da se u crkvi ostalo na tome. Ako neko ima lično nešto protiv, bolje da je to mišljenje onda zadržao za sebe, kaže verski analitičar

BEOGRAD - Verski analitičar Živica Tucić ocenio je danas, povodom oprečnih izjava patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja i mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Amfilohija o izlasku Srba na lokalne kosovske izbore, da je merodavan stav poglavara i njegova preporuka.

"Različitost stavova u crkvi u vezi s Kosovom je evidentna i ona postoji sve vreme. Radikalniji stav mitropolita po tom pitanju je isto poznat. Mislim da je bolje posle patrijarha, ipak je on poglavar, da se u crkvi ostalo na tome. Ako neko ima lično nešto protiv, bolje da je to mišljenje onda zadržao za sebe", rekao je Tucić.

"Mada ne treba sporiti pravo na različitost mišljenja nigde pa ni u crkvi, ali ne treba ni zbunjivati ljude na koje se ovo odnosi i dovesti ih u dilemu da li treba da učestvuju na izborima", kazao je Tucić. On je ocenio da su Srbi na Kosovu već zbunjeni "od raznih strana" odnosno da uvek dolazi neko da im da neko mišljenje i savet. "To se ne odnosi samo na crkvu već i na politiku", kazao je analitičar.

Patrijarh Irinej pozvao je nedavno kosovske Srbe da izađu na lokalne izbore i da izaberu najbolje ljude, a mitropolit Amfilohije da ne izađu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja