SRAMOTA: Ognjanovići, recite gde su milioni?

Prevarili celu Srbiju

SRAMOTA: Ognjanovići, recite gde su milioni?

Društvo -
Jelena i Nebojša Ognjanović tvrdili da nemaju pravo da višak para prikupljenih za Tijaninu operaciju doniraju bolesnima; To ih nije omelo da nedavno sa istog računa podignu ogroman novac

BEOGRAD - Bolesna deca uskraćena za pomoć!Jelena i Nebojša Ognjanović, roditelji male Tijane Ognjanović (8), koji su skoro četiri meseca nakon njene smrti podigli oko dva miliona evra s računa u Komercijalnoj banci, i dalje ne žele da otkriju šta su uradili s tim novcem. Pored toga, odbijaju da odgovore i na pitanje šta je bilo sa idejom o osnivanju fonda preko kojeg bi se pare prosleđivale drugoj bolesnoj deci kojoj od toga zavisi život.Mogli bi da odgovarajuPodsetimo, zahvaljujući velikoj akciji Kurira, kojoj su se odazvale mnoge javne ličnosti, sakupljena je ogromna svota novca, ali, nažalost, nije iskorišćena za lečenje jer je mala Tijana preminula u bolnici u Hjustonu pre nego što se pojavio davalac organa. Da bi protiv roditelja preminule Tijane mogao da se pokrene parnični postupak, upozorio je i advokat Vojin Biljić.- To bi moglo da se desi u slučaju da su javno dali obećanje da će sredstva preusmeriti na račun nekog bolesnog deteta. Tada bi ta porodica imala zakonsko pravo da potražuje novac. U drugom slučaju niko ne može da zahteva povraćaj novca. U ovoj situaciji eventualno postoji moralna obaveza roditelja da neiskorišćena sredstva preusmere na račun budućeg fonda za bolesnu decu, o čijem osnivanju je bilo reči - rekao je on.Tomo Zorić, portparol Tužilaštva, istakao je da ne može da komentariše ovakve navode, jer se postupak protiv porodice Ognjanović ne vodi u toj instituciji.Promenili pločuPodsetimo, dok se njihova preminula ćerka Tijana borila za život u SAD, Jelena i Nebojša Ognjanović rekli su da nemaju pravo da višak prikupljenih para preusmere na račun nekog drugog bolesnog deteta.- Nemoguće je prebacivati novac bilo kome, jer ni mi nemamo pravo na to. To nije naš novac, već namenski prikupljen novac isključivo za lečenje male Tijane u inostranstvu. Tako je naznačeno u svim ugovorima, a niko još uvek ne zna koliko će iznositi krajnji troškovi - rekli su oni tada, a juče ponovo Kuriru nisu želeli da odgovore gde je završio preostali novac.Otac pokojne Tijane je rekao da ne želi da komentariše navode iz štampe.- Sve nejasnoće, ukoliko ih ima, rešiće nadležni sud - saopštio je Ognjanović.

Advokat Biljić: Protiv njih bi mogao da se pokrene parnični postupak
Advokat Biljić: Protiv njih bi mogao da se pokrene parnični postupak

U obavezi su da preusmere novac!Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić istakao je da je situacija na koju Kurir upozorava ozbiljna i da je neophodno da država precizno zakonski uredi „ad hok“ formirane humanitarne fondove. Pre svega jer se, po njegovim rečima, u takvim akcijama vrši prebacivanje izuzetno velikih svota novca, i to bez ikakvih pravila o evidentiranju i načinu na koji se njime dalje raspolaže:- Ognjanovići imaju dve moralne obaveze. Da informacije o stanju sredstava prikupljenih radi pomoći njihovom detetu učine dostupnim javnosti i da ta sredstva usmere u ostvarivanje sličnog humanitarnog cilja.

Novac dati bolesnoj deciIz kabineta prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića juče su poručili da podržavaju naš predlog da se sada novac preusmeri na lečenje druge dece.- Transakcije su obavljane između roditelja i bolnice i ne možemo da komentarišemo ništa više. Podržavamo ideju da, u slučaju da su sredstva preostala, treba da budu upotrebljena kao pomoć bolesnoj deci - rekli su iz kabineta.Fondacija princeze Karađorđević omogućila je smanjenje bolničkih troškova za lečenja male Tijane u Hjustonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track