TRANSPLANTACIJA: Novo srce počelo da kuca posle četiri sata operacije
Foto: Dragan Kadić

Veliki uspeh: Obavljena transplantacija organa u Kliničkom centru Srbije

TRANSPLANTACIJA: Novo srce počelo da kuca posle četiri sata operacije

Društvo -
Pacijent M. P. (57) iz Velike Plane nakon tri meseca čekanja dobio organ zahvaljujući porodici davaoca koji je kao biciklista poginuo u saobraćajnoj nesreći

BEOGRAD - Sve je prošlo najbolje moguće.- Kao što vidite, ovaj pacijent se oporavlja bez ikakvih problema! Pre operacije nije mogao 50 metara da napravi, a sada može i da trči! Ovo je za Kurir izjavio direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Miljko Ristić, koji je u noći između srede i četvrtka sa svojim timom na pacijentu M. P. (57) iz Velike Plane obavio drugu transplantaciju srca u Srbiji.Oporavak po planuPored njega, pacijentu starom 28 godina iz Prijepolja zahvaljujući istom davaocu presađena je jetra. Oba pacijenta se uspešno oporavljaju.- Operacija srca trajala je četiri sata i sve je proteklo kako je i planirano. Kad je juče iz Urgentnog centra KCS javljeno da postoji potencijalni donator, odmah smo javili pacijentu i uradili neophodne analize. Pacijent je kao kandidat bio na granici, jer je imao povišen pritisak u plućima, ali je specijalnim testovima utvrđeno da se može podvrgnuti transplantaciji - kaže dr Ristić.On je objasnio da je davalac biciklista koji je nastradao u saobraćajnoj nesreći i kome je pre dva dana konstatovana moždana smrt. Roditelji su pristali na doniranje organa njihovog sina, posle čega su pacijenti obavešteni, a nakon opsežnih analiza urađene su obe transplantacije.Sreća na praznikPrilikom posete pacijentu zatekli smo njegovog zeta, koji nije mogao da opiše sreću koju čitava porodica oseća zbog uspešno obavljene operacije.- Sami sveci su ovo uredili! Nije slučajno što se ovo desilo na dan kad se obeležavaju praznici posvećeni Svetom apostolu i jevanđelisti Luki i Svetom Petru Cetinjskom - rekao je zet, koji je želeo da ostane anoniman. (A. K.)

Na čelu tima... Dr Miljko Ristić
Na čelu tima... Dr Miljko Ristić

I naša porodica će donirati organeBranislav P., brat pacijenta kome je presađeno srce, kaže da ne može da opiše zahvalnost koju oseća prema svim lekarima.- Moj brat je prvi infarkt imao 2005. i posle njega je nastavio normalno da živi sve do jula ove godine, kad je doživeo drugi, a ubrzo i treći. Doktor Ristić je tada predložio transplantaciju, koja je usledila nakon samo tri meseca - kaže i dodaje da su i on i njegov sin potpisali donorske kartice.- Kad sam video kako je teško pronaći organe za presađivanje, otišao sam i zaveštao svoje, a veliki deo naše rodbine će isto uraditi - kaže brat pacijenta s novim srcem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track