MOTRE NA MUDŽAHEDINE: Hristovi ratnici u Republici Srpskoj

Kozaci dolaze

MOTRE NA MUDŽAHEDINE: Hristovi ratnici u Republici Srpskoj

Društvo -
Kozaci budno prate situaciju u BiH gde je, prema nekim procenama, naseljeno 50.000 mudžahedina, i spremni su da na svaki način pomognu srpskom narodu sa one strane Drine

BANJALUKA - Kozački pukovnik Vojislav Vidaković najavljuje da će uskoro kozačka struktura biti uspostavljena u nekim od gradova Republike Srpske da bi bile još jače prijateljske veze srpskog i ruskog naroda.

On je pojasnio da je Centralna kozačka vojska Republiku Srpsku ostavila baš za kraj, ne zato što su Srbi iz Crne Gore i Srbije, gde su kozački centri uspostavljeni ranije, važniji za Rusiju, već upravo zbog uverenja da će u Republici Srpskoj naići na najbolji odgovor i saradnju.

Pukovnik precizira da formiranje ove strukture ne znači nikakvo formiranje kozačke vojske na teritoriji Republike Srpke, mada su, kako je rekao, Kozaci, kao “Hristovi ratnici”, spremni da uvek i u svakom momentu pomognu srpskom narodu.

“To je samo ispostava centralne kozačke vojske, čiji je ataman predsednik Rusije Vladimir Putin. Kozaci kao 'Hristovi ratnici' na silu će uvek odgovoriti silom, ali na zlo neće odgovarati zlom”, naglasio je Vidaković.

On je dodao da su Kozaci kao red nastali da bi širili harmoniju, “jer je Bog napravio harmoničan svet, ali da ono genetsko, srpsko i kozačko kaže - da nikad tuđe ne otimamo, a svoje da ne damo”.

Upravo stoga, naglasio je Vidaković, Kozaci budno prate situaciju u BiH gde je, prema nekim procenama, naseljeno 50.000 mudžahedina, i spremni su da na svaki način pomognu srpskom narodu sa one strane Drine. On navodi da je, uprkos raznim iskrivljenim tumačenjima, Rusija veliki prijatelj srpskog naroda i da Srbi treba da znaju da će Moskva uvek biti uz njih.

“U geopolitičkom smislu stvari su se malo izmenile. Rusija je postala garant mira u svetu, a ne neko ko izaziva zlo. Mi, Kozaci, garanti smo mira, a ne ratova”, naglasio je Vidaković. On je podsetio da su Srbi iz Hercegovine i Crne Gore, koji su pod najezdom Turaka napuštali svoja ognjišta, utošište od islamizacije pronalazili u pravoslavnoj Rusiji i tamo pristupali Kozačkoj vojsci, kao i da su ruski Kozaci dolazili da pomognu srpskom narodu u borbi protiv Turaka.

“Mi ćemo u Republici Srpskoj uspostaviti naše centre, u kojim ćemo snažiti taj duh zajedništva i tradiciju”, zaključio je Vidaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track