Denio: Izgradnja Beogradskog metroa ostaje prioritet za Francusku

Najavio

Denio: Izgradnja Beogradskog metroa ostaje prioritet za Francusku

Beograd -
Gzavije Denio je Antiću preneo interes francuskog ministarstva saobraćaja da se intenziviraju odnosi sa resornim ministarstvom Srbije, kroz potpisivanje bilateralnog sporazuma o međusobnoj saradnji

BEOGRAD - Francuski ambasador u Srbiji Fransoa Gzavije Denio izjavio je danas da za Francusku projekat Beogadskog metroa ostaje kao prioritetan u oblasti infrastrukturne saradnje sa Srbijom.

Kako je saopštilo Ministarstvo saobraćaja Srbije, on je za taj projekat od ministra saobraćaja Aleksandra Antića zatražio podršku tog ministarstva.

Gzavije Denio je Antiću preneo interes francuskog ministarstva saobraćaja da se intenziviraju odnosi sa resornim ministarstvom Srbije, kroz potpisivanje bilateralnog sporazuma o međusobnoj saradnji.

Francuski ambasador je, kako se navodi, predložio da u najskorije vreme dostavi nacrt jednog takvog sporazuma na usaglašavanje i što skorije potpisivanje, dok je ministar Antić sa zadovoljstvom prihvatio da učestvuje u procesu izrade i usaglašavanja jednog takvog dokumenta.

Antić je u danasnjem razgovoru sa francuskom ambasadorom izrazio očekivanja da će Francuska i dalje pomagati Srbiju u procesu evro integracija i kao vid konkretne pomoći naveo primer učešća francuskih stručnjaka u izradi planske dokumentacije koja se finansira kroz IPA projekte.

Srpski ministar saobraćaja je naglasio da postoji veliki prostor za saradnju u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja i pozvao francuske kompanije da razmotre mogućnosti učešća u novim projektima koji bi se finansirali putem koncesija, bez dodatnog zaduživanja Srbije.

"S obzirom da Francuska poseduje veliko iskustvo u primeni modela koncesionog ugovaranja na svojoj teritoriji, to bi značilo i primenu novih modela finansiranja kapitalnih projekata u našoj zemlji", rekao je Antić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track