TUGA: Čekam da mi se bata vrati iz bolnice!

Dečak na fizičkom umro usled srčanih problema

TUGA: Čekam da mi se bata vrati iz bolnice!

Društvo -
Šestogodišnji brat preminulog Dejana Babića (7) S. B. ne zna da ga je izgubio, pa sedi pored prozora i isčekuje da se pojavi

NOVI SAD - Neviđena tuga!Nakon završene obdukcije utvrđeno je da je učenik prvog jedan OŠ „Branko Radičević“ u Novom Sadu Dejan Babić (7), koji je u petak iznenada preminuo tokom časa fizičkog vaspitanja, umro usled srčanih problema, saznajemo nezvanično.- Smrt je kod mališana prirodna, a uzrok je srčani problem. Do sada mališan nije imao nikakvih problema, tako da postoji mogućnost da je imao neku srčanu manu koja se nije ispoljavala - kaže izvor Kurira iz novosadske bolnice.Roditelji slomljeniU zgradi u Vojvođanskoj ulici, u kojoj je mališan živeo s roditeljima, ocem Mitom, majkom Tanjom, kao i sa godinu dana mlađim bratom S. B., juče je vladala neverica.- Nikoga nema u stanu. Jadni roditelji otišli su još jutros iz stana. Spremaju sahranu, koja će najverovatnije biti u Čeneju, pošto tamo imaju porodičnu grobnicu. Ovo je neviđena tuga. Roditelji su skrhani od tuge - započinje da priča jedan od komšija.Otkako su čuli šta se dogodilo, niko još ne može da poveruje da mališana više nema.- Bio je izuzetno veselo dete. Pun elana. Nije bilo šanse da prođe a da se ne javi. Bio sam kod roditelja da izjavim saučešće čim sam čuo šta se dogodilo. Tuga. Mlađi brat i ne shvata da njegovog brata više nema. Malo-malo pa pogleda kroz prozor i kaže: „Čekam da stigne auto s crvenim krstom jer su batu odveli kod lekara, nešto mu nije dobro.“ Malo ko može ostati kamenog srca kada čuje ovo - kaže komšija.Povodom tragedije koja se dogodila, novosadsku školu su u petak veče posetili državni sekretar Ministarstva prosvete Muhedin Fijuljanin i pomoćnik ministra za školske uprave, stručno-pedagoški nadzor i srednje obrazovanje i vaspitanje Zoran Kostić.Da se ne ponovi- Svi smo u šoku zbog ove tragedije i mogu da kažem da ćemo se, svako u skladu sa svojom nadležnošću, potruditi da sagledamo sve detalje i, nakon što se utvrdi tačan uzrok smrti, pokušamo da otkrijemo da li je to nekim sistemskim rešenjem moglo biti sprečeno, a samim tim i da odmah počnemo da radimo na preduzimanju svih mera da se ovako nešto ne ponovi - rekao je Muhedin Fijuljanin.On je saopštio da se, prema prvim informacijama ne može se govoriti o odgovornosti školske uprave jer nisu postajale informacije da dečak ima zdravstvene probleme koji bi mogli dovesti do ovakvog ishoda. Podsetimo, dečak je na fizičkom posle samo nekoliko minuta vežbanja pao na parket. Ostali mališani u prvi mah nisu shvatili šta mu se dogodilo.

Novi Sad u neverici... Ulaz u OŠ „Branko Radičević“
Novi Sad u neverici... Ulaz u OŠ „Branko Radičević“

Najverovatnije je u pitanju virus prljavih ruku - koksakiKardiolog prof. dr Višeslav Hadži-Tanović kaže za Kurir da uzrok iznenadne smrti na sportskom terenu kod mladih i dece može biti urođena srčana mana ili pak neka vrsta srčanog virusa.- Ovo je dvadeseta osoba u poslednjih desetak godina koja je umrla na ovaj način. Nažalost, na sistematskom pregledu nije moguće utvrditi da li dete ima neku srčanu manu ili virus. Za to je potrebno uraditi ultrazvuk srca. Virus koji je najverovatnije i bio uzrok dečakove smrti je koksaki, u narodu poznatiji kao virus prljavih ruku - kaže Hadži-Tanović.

Otac mu doneo opremu za fizičkoMališan u petak nije sa sobom poneo opremu za fizičko vaspitanje. Zaboravio ju je kod kuće.- Pre početka časa otac mu je doneo opremu. Malo je porazgovarao s učiteljicom i otišao. Samo nekoliko minuta kasnije desila se ova strašna tragedija. Baš ništa nije ukazivalo na to da mu nije dobro - saznajemo u školi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track