SKANDAL: Crkva odlikovala Ramuševog lobistu!

Orden borcu za slobodu albanskog zločinca

SKANDAL: Crkva odlikovala Ramuševog lobistu!

Društvo -
Gaf SPC dodelila Orden Svetog Save Johanu Kvaleu, koji je lobirao da Haški tribunal oslobodi Ramuša Haradinaja; Stručnjaci smatraju da je Crkva stavila materijalne iznad duhovnih vrednosti

BEOGRAD - Pobedili materijalni interesi.Srpska pravoslavna crkva odlikovala je Ordenom Svetog Save drugog reda bivšeg ambasadora Norveške u Prištini Johana Kvalea, i to za doprinos u zalaganju da Kraljevina Norveška podrži izgradnju Prizrenskog konaka u Dečanima. Pogrešni kriterijumi Ništa ne bi bilo sporno da Kvale, u svojstvu privatnog lica, nije pre tri godine pozvao Haški tribunal da pusti na slobodu lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. Naime, on je Tribunalu poslao pismo tražeći da se lider AAK oslobodi, i to u vreme kad je podignuta optužnica za zločine nad pritvorenicima u logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana, od marta do septembra 1998. godine.Dragoljub Đorđević, sociolog religije, kaže za Kurir da je odluka Srpske pravoslavne crkve da odlikuje Kvalea skandalozna.- Mislim da je to skandalozna odluka i da su preovladali materijalni nad suštinskim, patriotskim i religioznim interesima Crkve, koja treba da zastupa interese kao institucija s najvišim rejtingom u društvu - kaže Dragoljub Đorđević.Verski analitičar Mirko Đorđević ocenjuje da nije jasno po kojim kriterijumima SPC dodeljuje priznanja.- Crkva bi trebalo da precizira za koje zasluge se orden dodeljuje, da li su kriterijumi duhovne, moralne ili materijalne prirode. Ako je kriterijum finansijski, neka SPC kaže za koju darivanu svotu se dobija koji orden - kaže Mirko Đorđević i ocenjuje da se time crkvena ordenja kompromituju i da se šalje loša poruka da su moćnici bliži nagradama od običnih smrtnika.Verski analitičar Živica Tucić pak kaže da veruje da je Crkva procenila da je „doprinos Johana Kvalea toliko značajan da zaslužuje da mu se dodeli Orden Svetog Save drugog reda“.Okajavanje grehova- Ne aplaudiram, ali pošto ne znam okolnosti, mogu da poverujem da je Crkva dobro razmotrila tu odluku i da nije pogrešila. Možda je Kvale podržao izgradnju konaka iz žaljenja zbog toga što je svojevremeno pozvao Haški tribunal da privremeno pusti na slobodu Haradinaja. Možda je hteo to da ispravi. Pođimo tom logikom da je hrišćanin, a mi ne znamo šta je u njegovoj duši. Možda je tim gestom što je podržao izgradnju Konaka hteo da pokaže da njegov odnos prema Srbima nije jednostran - kaže Tucić za Kurir.

Oprosti im Bože... Johan Kvale i patrijarh SPC Irinej
Oprosti im Bože... Johan Kvale i patrijarh SPC Irinej

Johan KvaleKOSOVO JE NOVA DRŽAVAU pismu koje je Kvale poslao Tribunalu, između ostalog, piše:- Kosovo je nova država koja pokušava da nađe put ka potpuno razvijenoj parlamentarnoj demokratiji, a Alijansa za budućnost Kosova je jedina opoziciona partija na Kosovu koja ima jasan profil, pre svega zahvaljujući Haradinaju - ocenio je Johan Kvale.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track