BUDVA: Potpisan protokol o osnivanju Zajedničkog centra za policijsku saradnju!

Regionalnom saradnjom protiv kriminala

BUDVA: Potpisan protokol o osnivanju Zajedničkog centra za policijsku saradnju!

Društvo -
Protokol je potpisan nakon trilateralnog sastanka ministara unutrašnih poslova Srbije, Crne Gore i BiH u Budvi, a taj dokument predviđa osnivanju i funkcioniranju Zajedničkog centra za policijsku saradnju u Trebinju

BEOGRAD - Srpski premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić potpisali su u Budvi Protokol o osnivanju i funkcionisanju Zajedničkog centra za policijsku saradnju.

Protokol je potpisan nakon trilateralnog sastanka ministara unutrašnih poslova Srbije, Crne Gore i BiH u Budvi, a taj dokument predviđa osnivanju i funkcioniranju Zajedničkog centra za policijsku saradnju u Trebinju.

Dačić je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem protokola, dodajući da će zajednički centar doprineti unapređenju policijske saradnje tri države."Imamo dosta zajedničkih interesa - borbu protiv organizovanog kriminala, suzbijanje ilegalne migracije, smanjenje trgovine ljudima i ostalo", naveo je Dačić, dodajući da je izuzetno važno da policije tri države imaju dobru saradnju.

Dačić je kazao da, kada je u pitanju MUP Srbije, nema nikakvih prepreka za saradnju sa ostalim resornim ministarstvima u regionu.Konjević je istakao da će potpisivanje protokola doprineti razmeni operativnih informacija radi suzbijanja prekograničnog kriminala.

"U pitanju je stvar od koje ćemo svi imati koristi", naveo je crnogorski ministar unutrašnjih poslova.Radončić je ocenio da će zajednički centar u Trebinju značajno pomoći u sprečavanju prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija.

Opasnost od suspenzije vizne liberalizacije

Trilateralni sastanak održan je u okviru Ministarskog foruma EU-Zapadni Balkan u oblasti pravde i unutrašnjih poslova, koji se održava u Budvi. Zemljama Zapadnog Balkana preti opasnost od suspenzije vizne liberalizacije, zbog velikog broja azilanata koji iz tih država stižu u Evropsku uniju, upozorili su ministri unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Trojica ministara su podsetili da je EU usvojila mogućnost suspenzije vizne liberalizacije u slučaju kada iz pojedine zemlje dođe do drastičnog povećanja ili ilegalnih emigranata ili takozvanih azilanata, navodeći da ta odluka stupa na snagu 9. januara.

Dačić je kazao da Srbija ulaže maksimalne napore u rešavanju pitanja azilanata, kako bi izbegla opasnost od suspenzije vizne liberalizacije, koja kao mogućnost preti državama Zapadnog Balkana."To je problem sa kojim će se sve zemlje Zapadnog Balkana suočiti i zato moramo raditi na njegovom rešavanju", rekao je Dačić novinarima, dodajući da Srbija ima najviše problema sa azilantima koji iz te države idu u Nemačku.

Radončić je naveo da smanjenje lažnih azilanata predstavlja jedan od najvećih izazove za države Zapadnog Balkana.

"BiH postiže određene uspjehe po tom pitanju, ali to ne znači da je problem rešen", kazao je Radončić.Konjević je rekao da se Crna Gora takođe suočava sa problemom lažnih azilanata, ali u mnogo manjem obimu od ostalih država regiona, zbog čega nije izložena opasnosti od ukidanja bezviznog režima.

Selaković: Borba protiv korupcije prioritet za Balkan

Ministar pravde Nikola Selaković poručio je u Budvi da je borba protiv korupcije prioritet za države Balkana i založio se za odlučnu akciju na nacionalnom i regionalnom nivou.

Selaković je istakao da je zbog nedosledne naplate na carinama neophodna reforma poreskih i carinskih sistema. Kao rešenje u Srbiji predviđeno je uvođenje jedinstvenog informacionog poreskog broja i stroge kontrole na carini.

Potrebno je suzbijanje korupcije u novoosnovanim institucijama, naglasio je Selaković, ističući da je zbog toga neophodna reforma Agencije za borbu protiv korupcije.

Naše vlade i region moraju da stvore direktan pristup borbi protiv korupcije i drugih oblika nezakonitog ponašanja, naglasio je Selaković.

http://www.youtube.com/watch?v=lh4kapdoCms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track