Akreditacije za 38 zdravstvenih ustanova u Srbiji

Dodela sertifikata

Akreditacije za 38 zdravstvenih ustanova u Srbiji

Društvo -
Lekari i njihovi timovi su osnov stabilnosti zdravstvenog sistema Srbije. Želim da im zahvalim na izuzetno stručnom, korektnom i humanom odnosu", rekla je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović

BEOGRAD - Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata i 37 domova zdravlja dobili su danas akreditacije za kvalitet rada na osnovu primene utvrđenih standarda u oblasti zdravstvene zaštite.

"Lekari i njihovi timovi su osnov stabilnosti zdravstvenog sistema Srbije. Želim da im zahvalim na izuzetno stručnom, korektnom i humanom odnosu", rekla je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović na dodeli sertifikata o akreditacijama u Beogradu. Ona je navela da se 80 odsto zdravstvenog sistema odvija u domovima zdravlja, a 20 odsto u institucijama sekundarne i tercijarne zaštite. Domovi zdravlja Nova Varoš i Palilula i Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata dobili su akreditacije na sedam godina, 31 ustanova na period od tri godine i četiri ustanove na godinu dana.

Direktorka Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije Snežana Manić izjavila je da je Srbija postala regionalni centar za unapređenje kvaliteta zdravstvenog sistema i da je jedna od retkih zemalja s razvijenim programom za prvi nivo zdravstvene zaštite."Pedeset odsto institucija primarnog nivoa prošlo je proces akreditacije", navela je Manić i dodala da su ustanove u obavezi da u roku od šest meseci dostave planove za unapređenje kvaliteta.

Proces akreditacije omogućava zdravstvenim ustanovama standarde lečenja pacijenata u opštoj medicini, ginekologiji, pedijatriji, farmaciji, laboratorijskoj dijagnostici i nekliničke standarde za životnu sredinu.U cilju unapređenja kvaliteta usluga, Ministarstvo zdravlja Srbije podržalo je proces akreditacije u iznosu od oko 400 hiljada evra preko kredita koji je Srbija dobila od Svetske banke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track