ODLUKA U PETAK: Simič (ne) ostaje direktor Poreske uprave
Foto: Fonet

Još razmišlja

ODLUKA U PETAK: Simič (ne) ostaje direktor Poreske uprave

Društvo -
Fiskalni savet Srbije proglasio ga je najlošijim direktorom Poreske uprave

BEOGRAD - Direktor Poreske uprave Srbije Ivan Simič izjavio je da će u petak, 27. decembra, tačno u podne, objaviti da li ostaje na toj dužnosti.

Simič danas na godišnjoj konferenciji za novinare nije želeo da kaže da li je već odlučio da li će napustiti mesto direktora Poreske uprave i da li je o tome obavestio Vladu Srbije koja ga je imenovala na tu dužnost. On je rekao da postoji pozadina zbog čega ga je Fiskalni savet Srbije "proglasio najlošijim direktorom Poreske uprave" i da je to telo procenilo da je loša ovogodišnja naplata poreza, kao i što je objavljeno da prima dve plate.

Na nedavnoj konferenciji za novinare Simič je negirao da istovremeno prima platu u Poreskoj upravi i od Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kako su objavili beogradski mediji. On je kao poreski stručnjak iz Slovenije došao u Srbiju u avgustu 2012. godine, na mesto savetnika tadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića.

Za taj posao, koji je obavljao od septembra 2012. do kraja januara 2013. primao je, kako je rekao, honoran preko UNDP. U februaru 2013. imenovan je za vršioca dužnosti direktora Poreske uprave i za to nije dobijao platu u Poreskoj upravi već je nastavio na prima honorar preko UNDP. U junu mu je Agencija za borbu protiv korupcije izdala rešenje da mora u roku do 60 dana da prekine ugovor s UNDP i da se zaposli u Poreskoj upravi, odnosno da prima platu kao i svi državni službenici.

"Tako sam se 1. jula zaposlio u Poreskoj upravi, a ugovor sa UNDP sam prekinuo 9. avgusta, što je bilo u određenom roku od 60 dana. To znači da sam u julu i avgustu ove godine primao platu i honorar od UNDP, a od 1. septembra do sada samo platu", objasnio je Simič.

Njegova prosečna primanja, po odbitku poreza, doprinosa, troškova boravka i putovanja, od avgusta 2012. do kraja avgusta 2013. iznosila 1.675 evra, a plata koju prima kao v.d. direktora Poreske uprave, po odbitku troškova stanovnja i putovanja, iznosi 1.325 evra. Njegovi prosečni mesečni prihodi u 2012. godini u Sloveniji iznosili su, kako je rekao, više od 6.000 evra.

Objasnio je da je razlog njegovog dolaska u Srbiji, na manja primanja, profesionalni izazov da tu službu unapredi po ugledu na Poresku upravu Slovenije, na čijem je čelu bio od januara 2006. do jula 2008. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track