OVO NISTE ZNALI O LAZARU KRSTIĆU: Devojke osvajao stihovima Mike Antića

Nešto sasvim lično

OVO NISTE ZNALI O LAZARU KRSTIĆU: Devojke osvajao stihovima Mike Antića

Društvo -
Ministar finansija prvi put se zaljubio u osnovnoj školi, navija za Crvenu zvezdu, voli sentiše i potvrđuje da na Jejlu ima tajnih društava, ali da nikada nije bio njihov član

BEOGRAD - Ministra finansija u Vladi Srbije Lazara Krstića upoznali smo kao mladog i ozbiljnog intelektualca, strogog “radoholika”, koji nam je odmah zapretio stezanjem kaiša.

Međutim, on sada otkriva i drugu stranu svoje ličnosti, zašto voli poeziju Mike Antića, o čemu je maštao kao dečak u rodnom Nišu, kako je otišao u Ameriku i da li je ispao naivan što se iz "obećane zemlje" vratio u Srbiju.

- Imao sam lepo detinjstvo i na tome sam zahvalan roditeljima. Rado se sećam i odnosa s bakama i dekama, s kojima sam upoznavao svet, počevši od železnice, koja mi je bila omiljena, pa do matematike. Sećam se i osnovne i srednje škole, a naravno i prvih ljubavi – započinje svoju ispovest ministar Krstić.

On kaže da se prilično rano zaljubio, još u osnovnoj školi i da “ljubav nekako ide uz poeziju Mike Antića”.

O svom prvom zarađenom novcu ministar finansija Srbije kaže:

- Zaradio sam ga kao radnik u Petnici, ali sam ga vratio. Prve ozbiljne pare zaradio sam u Americi na studijama. To me je disciplinovalo i puno mi pomoglo, ali svakako nije dobro da odmah krenete da radite tim tempom. Radio sam i do 25 sati nedeljno kako bih obezbedio novac za preživljavanje i na kraju za kartu za Srbiju.

Kako kaže, odluka da ode u Ameriku bila je teška i bolna.

-Po savetu prijatelja iz Petnice prijavio sam se na Jejl, ali nisam mislio da ću otići. Kad su me primili bio sam veoma rastrzan i u dilemi vredi li otići zarad karijere ili ostati tu gde vam je dobro i gde su ljudi koji mi znače. Prelomili su izazov i vera da se neke prilike u životu ne smeju propustiti. Ipak, kad sam posle prvog semestra došao kući bilo mi je jasno da se nikada nisam skroz odselio i da ću uvek živeti na oba mesta, navodi Krstić i dodaje da na Jejlu postoje tajna društva, ali da nikada nije bio njihov član.

Krstić kaže da nije mogao da veruje da Aleksandar Vučić nudi ministarsko mesto nekome ko nije iz stranke i ko je samo stručnjak.

- To je bilo neočekivano. Razgovarali smo o tome kako bih mogao da pomognem svojoj zemlji iskustvom i znanjem, ali nisam mogao da poverujem da će neko biti spreman na takav politički otklon, da na tako mesto postavi nekoga ko nema veze s nekom političkom partijom, ko nikome ništa ne duguje i ko je samo stručnjak. Počastvovan sam tom velikom prilikom.

Ministar finansija kaže da je navijač Crvene zvezde, da mu je od Njujorka draži njegov Niš, da bi između Vučića i Đinđića odabrao lidera SNS-a, da više voli da sluša “sentiš muziku”, da više voli pivo od koka kole i da su mu omiljeni ćevapi u kajmaku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja