LEP POČETAK: Čistači uz šampanjac dočekali 2014!
Foto: Nebojša Mandić

U srpskoj prestonici su u najluđoj noći mnogi imali različite razloge za slavlje

LEP POČETAK: Čistači uz šampanjac dočekali 2014!

Društvo -
Ekipa Kurira burnu novogodišnju noć provela sa štićenicima Doma za nezbrinute, radnicima „Gradske čistoće“, premijerom Ivicom Dačićem, koji je rođendan proslavio sa jednom od prvih beba rođenih u 2014.; Prva mama u Višegradskoj dobila 300.000 dinara, a druga zlatnik u „Narodnom frontu“
1 / 5 Foto: Nebojša Mandić

BEOGRAD - Lep početak.Naša novogodišnja priča počela je na mestu koje su svi zaboravili, pa i Deda Mraz. Centar za prihvatanje odraslih lica u Kumodraškoj ulici u Beogradu pun je ljudi kojima sudbina nije donela mnogo u životu.Čistači radili, ali i slaviliDok su drugi slavili, radnici „Gradske čistoće“ pobrinuli su se da Beograđane prvog jutra u 2014. dočekaju ispražnjeni kontejneri i čiste ulice.Safet Salijaj (41) i Zdravko Zarić (35) dežurali su u centru grada, na uglu Vlajkovićeve i Kosovske. Potrudili smo se da i njima veče bude posebno: odneli smo im sokove, slatkiše i flašu dobrog šampanjca.- Ooo, šampanjac! Pa je l‘ moguće? Al‘ ćemo da nazdravimo kad završimo! Svaka vama čast! Vi iz Kurira ste pravi! - kaže Safet, i dodaje da u novogodišnjoj noći ima najviše posla.Dačić rođendan dočekao u porodilištu „Narodni front“Premijer Srbije Ivica Dačić posetio je prvorođenu bebu u porodilištu „Narodni front“ i devojčici i njenoj majci Gordani Zeković poželeo dug i srećan život.- Neka je srećna i dugovečna i da se što više beba rađa u Srbiji! - rekao je Dačić i uručio Gordani zlatnik kao simboličan poklon.Inače, 1. januara i premijer slavi rođendan, sad je napunio 48 godina, pa mu je rođenje beba u novogodišnjoj noći posebno priraslo za srce. On je ukazao na važnost rađanja i obećao da će Vlada Srbije u 2014. godini učiniti sve da poboljša uslove za to i sistemski reši problem nataliteta.U Domu za nezbrinuteSitan poklon - slatkiši i sokovi - izmamili su osmeh na napaćena lica ovih ljudi. Uprkos svemu, kažu da su zadovoljni u domu, da im ne treba mnogo i da ovde brinu o njima.- Okitili smo jelku. Imamo i balone, a tek večera... Pun mi je stomak, baš smo se lepo najeli. Noćas su nam pustili i muziku. Evo, čujte - kaže Dragana Čeha, štićenica Doma, dok dobacuje balon prijatelju.Merima prva baka u 2014.U porodilištu u Višegradskoj ulici tačno jedan sekund posle ponoći rodila se prva beba u Srbiji u novoj godini - zdrava i lepa devojčica Sonja, unuka legendarne pevačice Merime Njegomir. Dok je na hodniku držala u rukama tek rođenu ćerku svoje ćerke Ljubice, pevačica se rasplakala od sreće.- Presrećna sam! Suze su zamenile reči. Ovo je najlepši novogodišnji poklon! - rekla nam je Merima pet minuta posle ponoći. Predsednik privremenog organa Grada Beograda Siniša Mali posetio je prvu bebu rođenu u 2014. i njenoj majci Ljubici uručio pomoć od 300.000 dinara u ime Grada Beograda.- Nastavićemo da isplaćujemo sve vidove pomoći trudnicama i po rodiljama - rekao je Mali.

Nesreća ispred SkupštineVATROGASAC NA DOČEKU VATROMETOM POVREDIO SEDMORO LJUDINa dočeku Nove godine ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, nešto posle ponoći, vatrogasac je uzeo vatromet od stranaca, ispalio ga i povredio sedmoro ljudi. Kako saznajemo, raketa je ispaljena u vazduh, ali se vratila. Ekipe Hitne pomoći odvezle su povređene u Institut za opekotine u Zvečanskoj ulici.- Oni su zadobili lakše opekotine i osećaju se dobro. Hitna pomoć je u Beogradu do šest časova ujutru obavila 151 intervenciju, od čega 66 na javnim mestima - kazala je dr Nada Macura.

Aleksandar AntićULICA OTVORENOG SRCA JE BRENDBeograđani i gosti glavnog grada 1. januara tradicionalno su obeležili početak Nove godine šetnjom kroz centralnu gradsku ulicu, Svetogorsku, u kojoj je održana Ulica otvorenog srca, koja je ove godine posvećena starijima od 65 godina.Manifestaciju ispred Ateljea 212 otvorio je premijer Ivica Dačić, koji je upozorio da Srbija ima manjak novorođenčadi i da će, ako se stanje ne popravi, za dva ili tri veka nestati i bez ratova.Aleksandar Antić, ministar saobraćaja, izjavio je da Ulica otvorenog srca predstavlja brend Beograda.- Neophodna je uzajamna pomoć, ali pre svega se mora pomagati najstarijima - kaže Antić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track