MRŽNJA: Albanci kamenovali autobus sa Srbima ispred crkve u Đakovici

Ništa im nije sveto

MRŽNJA: Albanci kamenovali autobus sa Srbima ispred crkve u Đakovici

Društvo -
Sve vreme crkvu su obezbeđivali pripadnici specijalne jedinice policije Kosova. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je u međuvremenu saopštilo da je ministar Bajram Redžepi odbio da dozvoli posetu ministra Vulina Đakovici 6. i 7. januara

PRIŠTINA - Predsednik privremenog organa opštine Đakovica Kosta Belošević izjavio je da su Albanci u Đakovici kamenovali autobus sa raseljenim Srbima iz ovog grada i da im nisu dozvolili da obiđu crkvu Uspenja presvete Bogorodice.

Belošević je izjavio da u incidentu nije niko povređen od Srba koji su se nalazili u autobusu na kojem je pričinjena materijalna šteta.

Nakon incidenta raseljeni Srbi, koji su želeli da u svom zavičaju prisustvuju paljenju badnjaka, uz pratnju kosovske policije vratili su se i otišli u manastir Visoki Dečani.

Prethodno su u Đakovici autobusi bili blokirani od strane učesnika protesta na oko sto metara od crkve. Učesnici protesta su vozilima blokirali prilazak autobusima do crkve. I dok je policija Kosova tražila vozače automobila kako bi deblokirala pristup crkvi, a takođe je uhapšen B.K. koji je pokušao da balvanima blokira put autobusima sa izbeglim Srbima.

Udruženje "Pozivi majki" koje čine majke nekoliko stotina nestalih iz Đakovice i okoline je pozvalo građane da protestuju ispred crkve kako bi se usprotivili poseti ministra bez portfelja u Vladi Srbije zaduženog za Kosovo Aleksandra Vulina, dok kako su navele Srbija i zvanično ne izvini za ratne zločine izvršene na Kosovu.

Sve vreme crkvu su obezbeđivali pripadnici specijalne jedinice policije Kosova. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je u međuvremenu saopštilo da je ministar Bajram Redžepi odbio da dozvoli posetu ministra Vulina Đakovici 6. i 7. januara.

Grupa raseljenih Đakovčana iz više gradova u Srbiji najavila je da će prvi put nakon 15 godina proslaviti Božić u svom rodnom kraju. Paljenje badnjaka trebalo je da obave večeras u crkvi Uspenja Presvete Bogorice u Đakovici, a službi je trebalo da prisustvuje i Vulin.

Iz Vulinovog kabineta saopšteno je da će on večeras otići u Gračanicu. U Đakovici je nekada živelo 12.000 Srba, a danas samo četiri starije žene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track