Najnovije vesti

NEPRIZNATA CPC: Sveti Sava je lokalni svetitelj, za Crnogorce je beznačajan?!
Foto: Wikipedia

Izbačen iz kalendara

NEPRIZNATA CPC: Sveti Sava je lokalni svetitelj, za Crnogorce je beznačajan?!

Društvo
Prema rečima predstavnika tzv. crnogorske crkve prosvetitelj nema značaj za druge narode

PODGORICA - Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) je u svoj kalendar za 2014. godinu upisala sve "vaseljenske svetitelje", a tu nije bilo mesta za Svetog Savu, jer je "lokalni svetitelj", rekao je predstavnik te crkve Stevo Vučinić. Onje kazao da je Sveti Sava "lokalni svetitelj koji je taj oreol zaslužio suprotno kanonima".

Po rečima Vučinića, Sveti Sava "nema značaj za druge narode, pa ni za Crnogorce, osim za Srbe" i zato nije upisan u kalendar. Vučinić je naveo da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) "redu svetitelja pribrala i izvesne popove ruku krvavih do lakata", pri čemu je naveo kanonizaciju dvojice sveštenika iz Pljevalja koji su, prema njegovim rečima, tokom Drugog svetskog rata, s četnicima, počinili zločine u tom kraju.

Vučinić je postavio pitanje o tome kako se u kalendaru SPC mogu naći vladika Nikolaj Velimirović i Simeon Nemanja. Prema njemu, sporno je i to što je u kalendaru SPC kralj Milutin Nemanjić, koji je, u 40. godini, oženio vizantijsku princezu Simonidu od sedam godina.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...