JUNACI IZ SENKE: Zavejane spasavali i radio-amateri
Foto: Kurir

I oni dali doprinos

JUNACI IZ SENKE: Zavejane spasavali i radio-amateri

Društvo -
Pomogli smo motorizovanim ekipama za raščišćavanje snega sa ručnim radio stanicama da lakše komuniciraju i koordiniraju u čišćenju, kaže za Kurir Živojin Petrović
1 / 3 Foto: Kurir

Junaci iz senke.

Grupa radio-amatera proteklih dana učestvovala je u akciji spašavanja zavejanih ljudi iz smetova kod Zrenjanina.

Olujni vetar koji je snažno duvao tokom vikenda izazvao je saobraćajne nezgode i kolone na putevima, onemogućio je komunikaciju između vozila koja su radila na čišćenju snežnih nanosa.

- Pomogli smo motorizovanim ekipama za raščišćavanje snega sa ručnim radio stanicama da lakše komuniciraju i koordiniraju u čišćenju. Logistička pomoć bila je neophodna jer komunikacija mobilnim telefonima nije bila moguća pri orkanskom vetru koji je duvao brzinom i preko 150 km na sat, kao i zbog niskih temperatura. Naš doprinos u ovakvim situacijama je vrlo značajan jer smo u mogućnosti da u kratkom vremenskom periodu ostvarimo komunikaciju između bilo kojih tačaka i u bilo kojim uslovima - izjavio je za Kurir Živojin Petrović.

Radio-amateri su bezbroj puta pokazali humanost i snalažljivost, tokom agresije NATO na Jugoslaviju 1999. godine, za vreme snažnog zemljotresa u Kraljevu 2009. godine i sada u Zrenjaninu kada su pomogli u spašavanju ljudi.

- Skoro smo na izdisaju, niko nas nikada nije pomogao. Nas radio-amatera ima oko 10.000 registrovanih u Srbiji. Udruženi smo u organizaciju koja se zove "Radio-amaterski savez Srbije". Sami se finansiramo iz članarina. U zakonu o odbrani naša organizacija ima status "organizacija od posebnog značaja za odbranu..." i kao takva trebalo je da budemo zvanično uključeni u štab za vanredne situacije, ali na žalost nikada nismo uspeli da animiramo državne organe. Ako bi nas uključili u štab, mislim da bismo onda dobili neku crkavicu od koje bismo možda mogli i da opstanemo - iskren je Živojin Petrović.

Svoju pomoć na zale|enim putevima pružilo je na desetine radio-amatera, članova Saveza radio-amatera Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track